V Jesenické nemocnici umějí při porodu ulevit od bolesti

JESENÍK - Čtyřicet procent rodiček využívá v Jesenické nemocnici při porodu možnosti ulevit si od bolestí epidurální analgezií a padesát procent úlevu rajským plynem. Jesenická nemocnice nabízí tyto možnosti jako jedna z mála bezplatně, a to i na přání rodičky. Kromě toho mají nastávající maminky k dispozici také alternativní metody tišení bolesti, jako jsou hydromasáž či aromaterapie. Cílem porodníků je učinit porodní bolesti snesitelnější.

„Máme k dispozici všechny způsoby možné analgetizace k tišení porodní bolesti, abychom ji pro rodičku učinili snesitelnou. Je nezbytné použít správnou metodu ve správném okamžiku. Ačkoliv má rodička svá přání, vždycky rozhoduje aktuální průběh porodu a zdraví maminky i miminka. Hledá se řešení na míru. Rodička může v první době porodní využít k tlumení bolesti sprchu, rehabilitační balony i žíněnky či žebřiny,“ říká Jana Chrastinová, primářka gynekologicko-porodnického oddělení Jesenické nemocnice a dodává, že samozřejmostí je také bezplatná přítomnost otce či doprovodu u porodu, a to i v případě císařského řezu.

Ženy vnímájí kontrakce, ale necítí bolest

Některé rodičky vyžadují samy od sebe epidurální analgezii, jiné na ni přistoupí až pod vlivem porodních bolestí. U porodů císařským řezem si mohou rodičky zvolit částečnou nebo celkovou anestezii. „V druhé a třetí době porodní používáme stále častěji na přání rodiček epidurální analgezii a aplikaci rajského plynu, obojí bez poplatku. V tu chvíli žena vnímá kontrakce, ale necítí bolest. Dále využíváme i aplikaci opiátů nebo aplikaci paracervikálního bloku, při kterém porodník místně znecitliví porodní branku, kdy žena pociťuje spíš tupý tlak než ostrou bolest, tím dojde k uvolnění porodní branky, rychlejšímu otevírání, čímž se výrazně zkrátí doba porodu,“ popisuje Jana Chrastinová a dodává, že při císařském řezu provádí lokální umrtvení zvané spinální analgezie, a to i s následným zavedením do katetru po zákroku.

Do budoucna plánují v porodnici zavést pro rodičky možnost tejpování břicha po císařském řezu i po fyziologickém porodu. Nyní nabízí maminkám poporodní bonding, nepřetržité laktační poradenství a babymasáže. Porodnice také nabízí rodičům všech novorozenců možnost pronájmu monitoru dechu, který je možné zapůjčit si na dobu 6 až 12 měsíců na telefonním čísle 584 458 427.



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
CBA