Jesenické hotely a penziony mají na léto stále volná místa

JESENICKO - Provozovatelé hotelů a penzionů v Jeseníkách mají na začátku letních prázdnin stále volné ubytovací kapacity na hlavní část turistické sezony, jejíž začátek v jarních měsících nepříznivě ovlivnila pandemie koronaviru. Kvůli preventivním opatřením musela být ubytovací zařízení několik týdnů uzavřena. Podle průzkumu krajského úřadu se ještě značná část Čechů nerozhodla, kde letní dovolenou stráví.

Volné ubytovací kapacity na letní měsíce stále nabízí například horský hotel Figura na Ovčárně pod horou Praděd. "K dispozici jsou volná místa také na turistické chatě Švýcárna," uvedla recepční hotelu.

Bez problému si mohou lidé objednat prázdninový pobyt i v penzionu Kaste v Petříkově na Šumpersku. Podle provozovatele penzionu Františka Kaštyla je poptávka po letních pobytech zatím o něco vyšší než loni a objednávky postupně přibývají. V Petříkově už byla zprovozněna také letní bobová dráha, která je součástí areálu Kaste.

Volné kapacity na začátku července avizují provozovatelé jesenických hotelů a penzionů i prostřednictvím rezervačního portálu Booking.com.

Češi se stále rozhodují, kam na dovolenou

Letní dovolenou v Olomouckém kraji letos propaguje hejtmanství, které chce tímto způsobem pomoci provozovatelům rekreačních a ubytovacích zařízení. Kampaň by podle jednatele Centrály cestovního ruchu Olomouckého kraje Radka Stojana měla trvat ještě celý červenec. "Z výzkumu, který jsme si dělali, bude více než polovina Čechů ještě do konce července zvažovat to, kam se vydá na letní dovolenou. Zde je pro nás prostor, abychom je přesvědčili, že Olomoucký kraj má co nabídnout," uvedl.

Průzkum podle Stojana také potvrdil, že mezi nejoblíbenější letní destinace patří jižní Čechy a jižní Morava. "Olomoucký kraj je v destinacích na čtvrtém místě. Vidíme tam velký prostor pro to, abychom lidi oslovili a přitáhli je na letní dovolenou do Olomouckého kraje," řekl.

V Olomouckém kraji bude letos minimálně třetinový propad

Pandemie koronaviru měla podle Stojana na cestovní ruch v Olomouckém kraji i celém Česku drtivý dopad. Z analýzy, kterou si centrála společně s hejtmanstvím nechala zpracovat, vyplývá, že tuzemský cestovní ruch ročně do veřejných rozpočtů generoval 300 miliard korun.

Optimistická varianta odhadu dopadů koronaviru na cestovní ruch počítá s tím, že v Olomouckém kraji bude letos více než třetinový propad. "V roce 2019 cestovní ruch do veřejných rozpočtů jen za území Olomouckého kraje vygeneroval 4,4 miliardy korun. Letos, když to dobře dopadne, to bude 2,8 miliardy korun," upozornil Stojan.



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
CBA