Hvězdárna zve na Den otevřených dveří

V úterý 24. ledna se v Jeseníku naskýtá možnost pozorovat hvězdnou oblohu tak, jak ji běžně neznáte. Od 18 hodin proběhne den otevřených dveří na hvězdárně v areálu ZŠ a SVČ Duha na Průchodní ulici. Bude-li počasí přát, dojde i na pozorování tzv. Neandertálské komety.

Za předpokladu příznivého počasí půjde pozorovat rozličné divy hvězdné oblohy. FOTO ilustrační, Neale LaSalle, pexels.com

Hvězdárna v areálu na Průchodní funguje již od roku 1965. Jejím zakladatelem byl nadšený astronom a pedagog Vladimír Petřkovský, po němž převzal pomyslný štafetový kolík jeho syn Jiří Petřkovský. Ten na dni otevřených dveří nebude chybět a zájemcům povykládá nejen o tom, jaká zajímavá tělesa lze pozorovat na zimní obloze, ale také o historii hvězdárny.

Dopřeje-li počasí, pak vrcholem večera bude pozorování komety C/2022 E3, v médiích překřtěné na "Neandertálskou kometu". Teprve vloni objevený objekt dostal toto přizvisko proto, že naposledy jej mohli spatřit právě předchůdci moderního člověka zhruba před 47,5 tisíci let. Největší jasnosti dosáhne na začátku února letošního roku, hvězdářským dalekohledem ji lze ale bez obtíží spatřit již nyní.

Den otevřených dveří na hvězdárně startuje v 18 hodin a potrvá do 20 hodin.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Auto _ Kubíček