Novinářem v Číně. Javornická knihovna hostí besedu s Tomášem Etzlerem

Již dnes v 17 hodin zavítá do Městské knihovny Rudolfa Zubera v Javorníku někdejší novinář a válečný korespondent Tomáš Etzler. Hovořit bude především o zážitcích ze sedmiletého období, které strávil jako stálý zpravodaj České televize v Čině.

Tomáš Etzler působil v Číně jako stálý zpravodaj ČT sedm let. FOTO Petr Chodura

Kariéra Tomáše Etzlera byla více než pestrá. Osm let působil v CNN jako editor zpráv a později jako válečný zpravodaj na Haiti, v Iráku a v Afghánistánu. Mezi léty 2007 - 2014 působil jako první stálý zpravodaj České televize v Číně, nejprve v Pekingu, následně v Hongkongu. O zkušenostech z tohoto období vydal v roce 2021 knihu "Novinářem v Číně - Co jsem to proboha udělal", kde se doslova vypovídává ze svých zážitků, jenž byly silné a zdaleka ne příjemné. „Žádný poctivý novinář žijící a pracující v Číně nemůže ignorovat témata související s porušováním lidských práv v zemi. Jako člověk, který vyrostl v komunistickém Československu, jsem navíc měl během svého sedmiletého působení v Pekingu o lidskoprávní témata osobní zájem. Zpracovávání těchto témat v Číně je tou nejtěžší novinářskou prací, kterou jsem kdy dělal. Tvrdím to i přesto, že jsem strávil tři roky v Afghánistánu a Iráku jako válečný zpravodaj,“ uvádí v oficiálnímu textu ke knize.

O tom, jak v totalitní Čině žije běžné obyvatelstvo, jak tam fungují novináři a na jakých stavebních kamenech stojí vládnoucí režim, pohovoří Tomáš Etzler v pátek 24. března od 17 hodin v novém sále Městské knihovny Rudolfa Zubera v Javorníku. Kdo se s osobou Tomáše Etzlera v mediálním prostoru někdy setkal, ví, že se jedna o osobnost hovořící mimořádně otevřeně a bez příkras, beseda by se měla nést v podobném duchu. Ostatně, autor sám tvrdí, že besedy pro něj dodnes fungují také jako vlastní terapie, která mu pomáhá dodnes palčivé zážitky z Činy zpracovávat a vyrovnat se s nimi. Vstupné na besedu činí 100 Kč.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Auto _ Kubíček