Pokácený svatý Kryštof: zloději zkusili u dálnice ukrást obřího bronzového patrona všech cestovatelů

O krádež velké broznové sochy svatého Kryštofa se o víkendu pokusili neznámí pachatelé. Obří socha svatého Kryštofa coby patrona všech cestovatelů dohlíží na bezpečí řidičů na dálnici D35 u olomoucké čtvrti Nemilany.

Poničená socha patrona řidičů. Foto: ŘSD

Nezvyklé činnosti připomínající řezání kovu si všiml myslivec. Ten neváhal a podezřelou situaci oznámil na policejní linku.

Po jeho ohlášení ihned zakročila policie, která ale pachatele na místě nedopadla. Případ policisté nadále vyšetřují.

Neznámí pachatelé odřezali jednu nohu Kryštofa úplně a řez druhé končetiny už nestihli dokončit, značně nestabilní dílo nadživotní velikosti tak muselo být odstraněno. Zloději nestihli odnést to, co odřezali. Část odstraněných plátů byla později nalezena nedaleko místa, kde socha stála. Chybí pravděpodobně pouze palec pravé nohy. 

Konkrétní údaje o škodě poskytla policie. "Nenechavec odstranil plát bronzu z části levého lýtka a další kus z pravé nohy sochy. Poté odřezal i palec pravé nohy a nařízl další dva prsty. Mimo to se mu povedlo poškodit stojnou traverzu upevňující sochu v betonovém základu, a ta se celá posunula o několik centimetrů směrem k dálnici," uvedla mluvčí Policie ČR Petra Vaňharová. "Způsobená škoda byla předběžně vyčíslena na 250 000 korun."

Umělecká socha stála šestnáct let nad estakádou dálnice D35 u Nemilan. Svatý Kryštof vysoko na kopci opatroval poutníky, řidiče a všechny cestující od 6. října 2005, kdy jeho slavnostní odhalení završilo dokončenou výstavbu jižního obchvatu Olomouce. Autorem bronzové instalace byl sochař  Marius Kotrba, který mohl osobně představit kráčejícího obra s dítětem na rameni jen šest let před nečekaným úmrtím. Beskydský rodák totiž podlehl infarktu ve věku 51 let.

"Nejen s úctou k jednomu z významných českých sochařů bude snahou ŘSD ČR artefakt obnovit v plné kráse na původním místě," vzkazuje Miroslav Mazal z tiskového oddělení ŘSD ČR.

Foto: ŘSD ČR 


Foto: ŘSD ČR 

Foto: ŘSD ČR

Foto: Policie ČR 



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
CBA