Pozor při zadávání platebních údajů. Ženu z Jeseníku obral podvodník o 55 tisíc

Očima pro pláč skončil pokus 49leté ženy z Jeseníku přivydělat si prodejem nepotřebného oblečení přes internetový bazar. Chvíle neopatrnosti a zadávání citlivých údajů přes neověřený e-mailový odkaz ji přišla na 55 tisíc odčerpaných z účtu. Bude-li podvodník dopaden, hrozí mu až čtyři roky za mřížemi.

Nikdy nezadávejte své údaje k platební kartě prostřednictvím odkazů zaslaných e-mailem. Podvodníci vás zkouší připravit tímto způsobem o peníze. FOTO ilustrační, pixabay.com

Opatrnosti na internetu dnes není dost a takzvané phishingové útoky jsou bohužel každodenní realitou. Principem phishingu je snaha vylákat z člověka citlivé údaje jako hesla, bankovní informace či čísla kreditních karet prostřednictvím vydávání se za věrohodné zdroje - nejčastěji banky, spořitelny, přepravní společnosti či antivirové programy. Hořkým způsobem se o tom přesvědčila 49letá žena z Jeseníku prodávající na internetovém bazaru oblečení. Dosud neznámá osoba předstírající zájem o koupi ji oslovila a zaslala odkaz, jehož prostřednictvím měla proběhnout platba za objednané zboží. Odkaz vedl na podvodnou stránku, což důvěřivá žena neodhalila, vyplnila své platební údaje a nadto vše potvrdila potvrzovacím kódem. Podvodník si za pomocí těchto údajů zajistil přístup k jejímu účtu, zvesela utrácel a odčerpal poškozené téměř 55 tisíc Kč.

"Apelujeme na všechny, kteří prodávají zboží na inzertních či obdobných portálech, aby zpozornili vždy, když jim kupující pošle odkaz, který by měl sloužit k příjmu platby za nabízené zboží. Jedná se o podvržené odkazy, a proto na ně neklikejte a už vůbec do nich nezadávejte údaje ke své platební kartě či internetovému bankovnictví," uvedla k případu tisková mluvčí PČŘ ÚO Jeseník por. Bc. Petra Vaňharová. Poškozeným nenahrává ani fakt, že dopadnout pachatele bývá v podobných případech svízelné. Pokud by se tak zadařilo, může být obviněn hned z několika přečinů:  neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, neoprávněného přístupu k počítačovému systému a neoprávněnému zásahu do počítačového systému nebo nosiče informací a také podvodu. Ve vězení by pak pachatel mohl strávit až čtyři roky. Stále je ale lepší myslet preventivně - ochrana osobních údajů začíná na klávesnici každého uživatele.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Auto _ Kubíček