Noc divadel připomene odkaz Franze Kafky v mnoha formách

Celorepubliková kulturní akce Noc divadel zapustila kořeny také v jesenickém Divadle Petra Bezruče. Letošní ročník upomíná na sté výročí úmrtí velikána německy psané literatury Franze Kafky. Návštěvníci se v pátek a sobotu 22. - 23. března mohou těšit na instalaci ve virtuální realitě, rozhlasovou hru či záznam divadelního představení, stejně jako další ukázky živého jevištního umění a bohatý doprovodný program.

Součástí letošní Noci divadel je i VR instalace inspirovaná dílem Proměna Franze Kafky. FOTO ilustrační

Vyvolala ve vás tato zpráva pocit lehké nepatřičnosti či zmatení? Vše se ihned vysvětlí. Od poslední Noci divadel vskutku neuplynuly ani čtyři měsíce, pořadatelé se však rozhodli akci přesunout z podzimního na jarní termín, aby lépe korespondovala se Světovým dnem divadla (27.3.). Letos je Noc divadel věnována příležitosti stého výročí úmrtí Franze Kafky a zastřešena tématem "Proměn" – jak metamorfóz vyskytujících se v Kafkově próze, tak proměn celospolečnských, jež dodnes nezřídka dokazují nadčasovost Kafkova díla a aktuálnost jeho vyjádření zmaru, absurdity a tísně.

Program jesenické Noci divadel zůstává věrný leitmotivu, aniž by pozbýval rozmanitosti. V jeho rámci připomene Kafkovu tvorbu například atraktivní prostorová instalace umělce a režiséra Mika Johnsona inspirovaná povídkou "Proměna", adaptovaná pro virtuální realitu a přístupná zdarma po celou dobu akce. Sobotní poledne si můžete zpestřit taktéž "Proměnou" – tentokrát ve formě rozhlasové hry v divadelní kavárně. Třetí setkání s Kafkou pak proběhne v sobotu od 16 hodin, kdy bude záhodno přeběhnout z divadla do nedalekého Kina Pohoda, kde se bude promítat záznam divadelního představení "Amerika" z brněnského divadla Husa na provázku s Martinem Donutilem v hlavní roli.

Noc divadel ovšem zdaleka není pouze o autorech zvučných jmen a hvězdně obsazených představeních. Jeseník nabízí potřebného koření z menších jevišť měrou velkorysou. V pátek večer bude mít podobu  netradičního loutkového představení "Sólo pro Bedřicha" divadelního souboru Anička a letadýlko, jehož hlavním protagonistou je cynický a přisprostlý...medvěd. Těšit se dále můžete na čtení z tvorby jesenického básníka Oty Ševčíka či akustický koncert Jakuba Šperla. V sobotu račte vzít bez obav s sebou do divadla i své ratolesti – například na dopolední loutkohru o punkové víle Vivi, výtvarný workshop umožňující vyrobit si vlastní divadelní scénu či prohlídku zákoutí divadla v doprovodu ochotníků. Noc divadel nabízí optimální příležitost, jak se nenuceně a zdarma či za směšný peníz seznámit s rozmanitými podobami divadla – ať už máme na mysli umělecké formy, či budovu samotnou.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Auto _ Kubíček