Jestli vás baví život, bude vás bavit i tohle

Už brzy odstartuje na severu Olomouckého kraje dvaatřicátý ročník Mezinárodního hudebního festivalu Karla Ditterse z Dittersdorfu. V době od 7. září do 14. října čeká posluchače devět koncertů včetně dvou zcela premiérových. A pokud zrovna nepatříte mezi fanoušky vážné hudby, nevadí. Dittersovo dílo je totiž plné života a přirozené energie, a tak baví každého, kdo je rád na světě.

Dittersovy koncerty v podání prvotřídních hudebních těles i sólistů budou jedinečným hudebním zážitkem. Foto: archiv

„Opět se můžeme těšit, že i v průběhu letošního ročníku festivalu zazní hned dvě novodobé premiéry Dittersových děl. Ta první na zahajovacím koncertě v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Jeseníku, druhá na koncertě v kostele svaté Hedviky v Supíkovicích,“ prozradila novinky z nabitého programu Hana Polášková, ředitelka festivalu.  

Jedno z nově objevených děl po staletí zrálo ve varšavském univerzitním archivu, kde ho vypátral badatel Tomasz Fatalski. Skvělý hudebník a badatel Petr Pomkla je autorem nálezu flétnového koncertu, kterým také v průběhu Dittersova festivalu sám provede.

Rádi zmoknete

Dittersovy koncerty v podání prvotřídních hudebních těles i sólistů se tradičně odehrávají na Javornicku a Jesenicku, tedy v krajích, které jsou pověstné zachovalou přírodou a tichou krajinou. Možná právě proto se bude hrát hlavně v kostelích, jenž vynikají prvotřídní akustikou a geniem loci. A také posluchače ochrání před případnou nepřízní počastí. I když pršet možná bude i tam. „Hudba je jako déšť, kapka za kapkou proniká do srdce a oživuje jej. Tak na sebe nechejme prosím několik týdnů pršet,“ vyzvala Polášková.

Zahajovací vystoupení se rozezní 7. září v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Jeseníku.

Celý program je k nahlédnutí na webu FESTIVALDITTERS.CZ.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Auto _ Kubíček