Klášterní slavnosti provází zájem posluchačů. Podívejte se na fotky

OKRES - Putovní festival Klášterní hudební slavnosti má za sebou už sedm vydařených koncertů z celkového počtu patnácti, které slibuje letošní ročník. „Zatím jsme s návštěvností velmi spokojení. Koncerty si nenechalo ujít už téměř sedm stovek diváků. Je vidět, že živá hudba lidem chyběla. I přesto, že musí sedět v respirátorech, rádi přijdou, a to nás nesmírně těší,“ hodnotí dosavadní průběh festivalu jeho ředitel Roman Janků.

Dechberoucí prostředí secesní Tančírny v Račím údolí ozdobil koncert smyčcového kvarteta Gadrew Way. Foto: Jiří Kučera

Po úvodních koncertech Radka Baboráka v Bílé Vodě a souboru Musica Florea v Šumperku na konci června se o prázdninách rozjel pomyslný hudební vlak kouzelnými místy Jeseníků. První zastávkou se v neděli 4. července stala Hora Matky Boží na Hedeči, kde polský hudebník Waclaw Golonka rozezněl varhany. Následující den multitalentovaná hudebnice a zpěvačka Gabriela Vermelho s uskupením Gadrew Way ovládla secesní Tančírnu v Račím údolí. Na folklórní strunu v úterý 6. července zabrnkala mladá houslistka Markéta Janoušková s cimbálovou muzikou v originálním kulturním domě Skleník v Loučné nad Desnou a s duchovním programem autentické interpretace staré hudby zavítal 8. července do Šternberku Ensemble Baroque Quintet. Zatím posledním koncertem letošního ročníku KHS bylo v sobotu 10. července vystoupení souboru Ensemble Lucis, který v Karlově Studánce uvedl slavné Vivaldiho dílo Čtvero ročních dob.  

V červenci čekají na posluchače další čtyři rozmanité koncerty

Klášterní hudební slavnosti pokračují už tento pátek. Komorní večer na zámku Bludov bude 16. července věnován bývalé první dámě Olze Havlové. Valérie Zawadská přednese výňatky z korespondence Václava Havla své ženě z vězení. Díla českých i světových autorů zazpívá mezzosopranistka Eva Garajová a na harfu ji doprovodí Zbyňka Šolcová.

Kongresový sál v lázních Jeseník pak v pondělí 19. července zažije neobvyklou podívanou. Bude zde poprvé uvedena barokní opera s dobovými kulisami a kostýmy. Provedení opery českého skladatele P. Davida Kopeckého Endymio se ujme soubor Ensemble Damian v čele s Tomášem Hanzlíkem.  

Kdo miluje nekonvenční přístup k hudbě, prolínání stylů a open air koncerty, najde si cestu v sobotu 24. července na nádvoří zámku Velké Losiny. Své umění tam od 21 hodin předvede čtveřice klarinetistů Clarinet Factory. 

Třešničkou na červencovém hudebním dortu bude v sobotu 31. července vystoupení patronky festivalu harfistky Jany Bouškové v dřevěném kostelíku v Maršíkově. Partnerem jí bude koncertní mistr České filharmonie, houslista Josef Špaček. Zazní mimo jiné díla S. Prokofjeva, A. Dvořáka, M. Ravela a symfonická báseň Má Vlast Bedřicha Smetany v úpravě pro sólovou harfu. 

Festival následně pokračuje i v srpnu a v září a uvede další čtyři koncerty. Více informací najdou zájemci na webových stránkách festivalu.

Foto: Jiří Kučera



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Auto _ Kubíček