Římský císař Rudolf II. osobně provede návštěvníky muzea. Králův hologram vytvořil syn Jana Wericha

Od 8. prosince oživí Vlastivědné muzeum v Olomouci nová multimediální výstava o císaři Rudolfu II. Návštěvníky čeká jedinečný zážitek. Průvodcem multimediální výstavou bude králův hologram v podání Jiřího Wericha.

Olomoucké muzeum připomíná časy Rudolfovy vlády, kdy se Praha stala nejen císařskou rezidencí, ale i evropským kulturním a vědeckým centrem.

„Diváky výstavou provede "digitálně oživený" Rudolf II. Přiblíží jim jak své málo známé mládí a cestu za vzděláním do Španělska, tak i své unikátní sbírky. A také "rozdmýchá oheň poznání" v alchymistické laboratoři,“ popisuje iniciátor, kurátor a majitel výstavy Ondřej Rea.

Unikátní multimediální expozice poodhalí různá tajemství panovníkova života a představí celou řadu zajímavých exponátů. Pomocí hologramů Rudolf II. seznámí návštěvníky se symboly svého majestátu – všemi korunami, jimiž byl korunován, a také s nejvýznamnějšími předměty legendárních císařských sbírek. Výstavního Rudolfa II. na multivideomappingu zpodobnil syn Jana Wericha – tedy Císařova pekaře a Pekařova císaře – herec, dabér, moderátor, ale i ekonom a pedagog Jiří Werich Petrášek.

Bažant jako kardinál a husa kuchařkou

Rudolf II. je dodnes známý svojí fascinací alchymií a okultními vědami. Stejně tak vášnivě obdivoval umění a sbíral nejrůznější rarity. V expozici je proto možné nahlédnout do kabinetu kuriozit a kunstkomory nebo zjistit, jak fungovala renesanční alchymistická laboratoř. Mezi nejzajímavější a raritní exponáty patří preparovaná zvířata oděná do nejrůznějších kostýmů (například bažant – kardinál, kohout – generál, sojka – myslivec, husa – kuchařka, kočka – šlechtična atd.) či sbírka polodrahokamů a mušlí.

Návštěvníci se také dozvědí důležitá, ale i méně známá fakta – například o císařově komplikovaném vztahu k bratru Matyášovi, o potenciálních nevěstách i faktických milenkách anebo to, že jeho syn Julius Caesar d´Austria brutálně zavraždil mladou dívku. Věděli jste například, že mladý arcivévoda Rudolf studoval sedm let na španělském královském dvoře v Madridu, kam doplul s 370hlavým dvorem na 16 lodích (galérách)? Anebo že jindy přebohatá korunovační hostina a doprovodné slavnosti byly v Rudolfově případě výrazně skromnější než u jiných panovníků?

Jediný Habsburk, který kraloval z Prahy

„Postava Rudolfa II se v naší české kotlině proslavila skvělým filmem z roku 1951 Císařův pekař a pekařův císař, kde hlavní roli císaře sehrál nezapomenutelným způsobem Jan Werich. Jestli je příběh o Rudolfovi toužícím po elixíru života pravdivý či ne, není podstatné. Kdo z nás dokáže jmenovat některého z Habsburků? Snad kromě Marie Terezie, která pozlobila generace dětí svou povinnou školní docházkou, si vzpomeneme na císařovnu Sisy, ale rozpomenout si na jméno jejího manžela, který nám vládnul šedesát let, mnohým z nás nepůjde. Rudolfa však znají všechny generace. Možná, že jeho osoba nebyla vždy příkladná a i rodičovský postoj měl velmi podivný, každopádně byl jediným Habsburkem, který svou říši řídil z české Prahy,“ připomněl ředitel Vlastivědného muzea v Olomouci Břetislav Holásek. 





INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
CBA