Jan Kostohryz vystavuje v Katovně obrazy ze života mileniálů

Aktuální výstava v galerii jesenické Katovny představuje dalšího zajímavého současného umělce. Výstava obrazů Jana Kostohryze "Pavouci na dně krabic" byla zahájena vernisáží 19. ledna a ukazuje olejomalby, reliéfy a kresby zachycující všednodenní výjevy ze života mladého člověka.

Malíř Jan Kostohryz a výstavářka MKZ Jeseník Kristýna Krutilová na vernisáži v Katovně. V pozadí titulní obraz výstavy.

Platforma "Současné umění pro Jeseník" fungující pod Městskými kulturními zařízeními vykročila do nového roku pravou nohou. Lze tak alespoň soudit dle utěšené návštěvnosti na vernisáži první letošní výstavy v Katovně. Stěny galerie v přízemí i podkroví tentokrát zdobí obrazy, reliéfy a kresby z tvorby Jana Kostohryze (*1993). Absolvent pražské AVU a finalista Ceny kritiky mladé malby z roku 2021 tvoří klasickými technikami, ale nevyhýbá se stylizaci a vědomým chybám v zobrazení skutečnosti. Jeho vystavovaná díla mají potenciál zaujmout i ty, kteří se na výtvarné umění dívají laickým, nikoli kritickým okem.

Kostohryzovy obrazy zachycují zdánlivě banální a všednodenní momenty, u nichž lze předpokládat, že je autor sám prožil či minimálně viděl. Ústředními figurami jsou povětšinou mladí lidé, reprezentanti generace takzvaných mileniálů, kterým je aktuálně mezi 20 - 30 lety. Postavy jsou zachyceny ve spartánských kulisách studentských bytů a na obrazech lze rozeznat předměty každodenního použití, které jsou příznačné právě pro studentský život. Tašky ze švédského velkoobchodu a banánové krabice, věčně připravené na další stěhování. Přebal Tolkienovy knihy. Pantofle v barvách fotbalového velkoklubu. Balení oblíbené značky tabáku. Stejně důvěrně mohou působit i samotné zobrazované situace - dvojice kluků ládující se "na stojáka" špagetami v neuklizené kuchyni či slečny relaxující na matracích na podlaze budou familiérní pro nejednoho návštěvníka.

Všímavému pozorovateli nabízí vystavená díla ještě jednu dimenzi, která zároveň vysvětluje i název výstavy. Na obrazech je vždy přítomen i nějaký exemplář hmyzu, jehož existence může působit stejně banálně, jak vyobrazená situace. Nechte své oči pátrat po rybenkách v koupelně, komárech u rybníka či již zmíněných pavoucích na dnech krabic -  a výstavu si užijete o to více. Navštívit ji můžete až do 4. března v otevírací době IC Katovna. A pokud se chcete dozvědět ještě více, zamiřte do galerie v úterý 31. ledna na komentovanou prohlídku výstavy či v sobotu 11. února s ratolestmi na workshop olejomalby.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Auto _ Kubíček