Jesenická knihovna přebírá knihobudky. Přispět můžete darem

Obě veřejné knihovničky neboli "knihobudky", které se v Jeseníku nacházejí, nově přechází přímo pod správu Knihovny Vicence Priessnitze. Ku příležitosti Mezinárodního dne darování knih, připadajícího na 14. únor, do nich můžete přispět knihou - nebo pomoci personálu se sháněním nové skříňky.

Veřejná knihovnička v pasáži OC Alkron má ještě dost místa v regálech pro knihy, kterým jejich majitelé chtějí věnovat druhý život.

Možná jste si dosud z knihobudky nic nepůjčili, jistě jste ovšem existenci knihovniček ve veřejném prostoru zaregistrovali. Prostor pro knižní tituly, které jednomu již nemají co nabídnout, ale druhého mohou nesmírně potěšit, se leckdy nachází nejen v kavárnách, které k usazení se u dobré knihy přímo vybízí - najdete jej právě v podobě knihobudek i ve veřejných budovách, obchodních centrech či přímo na ulici. V Jeseníku se aktuálně nachází knihobudky dvě - jedna u přístřešku vedle tenisových kurtů ve Smetanových sadech (přes léto Café bar Vitaj), druhá v pasáži obchodního centra Alkron. Původně vznikly jako dobrovolnická aktivita, po letech samostatného fungování je ovšem od 1. února letošního roku převzala Knihovna Vincence Priessnitze.

Princip fungování knihobudek je jednoduchý. Navštívíte je dle vlastní libosti, prohlédnete si nabízené tituly a knihu si zdarma vypůjčíte. Můžete si klidně přečíst jen pár stránek na lavičce v parku, nebo si ji odnést s sebou a hltat její příběh v teple domova, je to jen na vás. Po dočtení knihu do knihovničky vrátíte - potažmo, pokud by vám k srdci přirostla až příliš, si ji dokonce můžete ponechat, v tom případě ovšem slušnost velí vyměnit ji za knihu jinou. Doplnit fond knihobudky ostatně můžete, i když si zrovna nic půjčit neplánujete. Jen se knihobudku nesnažte zbytečně přecpat, je-li už plná - má dodat starším knihám nový život, ne se stát jejich pohřebištěm. Ke knihám se chovejte s úctou a v okolí knihobudky udržujte pořádek - a to jsou v kostce veškerá pravidla, která knihobudky ke spokojené existenci potřebují.

Fakt, že knihobudky přebírá Knihovna Vincence Priessnitze, je přínosem z řady důvodů - zásoba knih může být pravidelně doplňována o vyřazené položky z fondu knihovny a pracovnice knihovny dokáží dobře otipovat vkus čtenářů a "nakrmit" knihobudky atraktivním, byť starším čtivem. Navíc je jasné, kdo za knihovničku zodpovídá a kam zavolat či napsat, pokud se vyskytne nějaký problém.

Pakliže se vám koncept knihobudek líbí a chcete jej podpořit, naskýtá se ideální příležitost. 14. únor je krom svátku svatého Valentýna také Mezinárodním dnem darování knih. Plánujete-li se tedy výhledově rozloučit s nějakou knihou, právě knihobudka může prodloužit její životní cyklus. Pokud by se navíc jednalo o knihu relativně novou, tedy z let 2012 - 2022, můžete ji v týdnu od 13. - 17. února donést přímo do Knihovny Vincence Priessnitze. Extra porci vděku si pak můžete vysloužit, pokud víte o skříňce či vitrínce rozměrů cca 80 cm x 190 cm x 40 cm a jste ochotni ji za odvoz knihovně poskytnout. Nahradila by stávající knihobudku ve Smetanových sadech, která má již své nejlepší chvíle za sebou. Je tomu tak - k tomu, aby knihovničky vzkvétaly, nakonec přispívají velkou měrou právě sami čtenáři.




INZERCE
SPEA SPEA

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Auto _ Kubíček