Divadelní žatva představí to nejlepší z regionálních zkušeben

Tradiční přehlídka ochotnického divadla letos slaví již 25. ročník – a její program je nabitý, jak se sluší a patří. V pátek 31. března a sobotu 1. dubna se diváci v Divadle Petra Bezruče v Jeseníku dočkají dvou večerních představení místních souborů, řady ochotnických vystoupení od dětí i pro děti či vystoupení v rámci improvizačního workshopu.

Také v loňském roce zahajoval program Žatvy Mikulovický DS Kantoři. Letos představí na prknech Divadla Petra Bezruče svou nejnovější hru Agnes Belladona.

Pravidelní účastníci Divadelní žatvy mi jistě dají za pravdu, že ochotnická scéna na Jesenicku vzkvétá. Na regionální scéně se adaptovaly dospělé i dětské soubory (a zdaleka nejen ty navázané na školy) a každoročně přichází s něčím novým. Divadelní žatva poskytuje ideální příležitost, jak se seznámit s tím, co pilní herci a herečky "upekli" ve svých zkušebnách – a kdo by chtěl stihnout celý program, ať raději nepočítá s tím, že se mezi pátečním a sobotním večerem bude věnovat něčemu jinému, než divadlu.

Pomyslný výstřel, který divadelní hody odstartuje, zazní v pátek 31. března v 18:45. Slavnostní zahájení zpestří vystoupení účastníků workshopu divadelní improvizace pod vedením zkušeného improvizátora a slam poety Daniela Kunze, který v divadle proběhne v odpoledních hodinách. V sedm večer se pak rozevře opona a jeviště obsadí divadelní spolek Kantoři z Mikulovic. Ten pro diváky nacvičil hru Agnes Belladona, jež měla premiéru vloni v létě a od té doby ji soubor hrál pouze dvakrát, pro spoustu diváků se vlastně bude jednat o premiéru. Autorem hořké komedie je významný francouzský dramatik Jean – Paul Allegre, který za ni v roce 2004 obdržel ocenění za nejlepší francouzskou divadelní hru roku. Režie se zhostila Vlaďka Hromádková a v hlavních rolích uvidíme řadu známých tváří z řad Kantorů. Vstupné činí 100 Kč.

Sobotní dopoledne v rámci Divadelní žatvy tradičně patří dětským divákům. Již od deváté ranní se na jevišti Divadla Petra Bezruče budou střídat kolektivy školní i rodinné, které mají pro rodiče s dětmi v hledišti nachystané plnou nůši rozmanitých pohádek a příběhů. Dvojice odpoledních představení, která začne v 15 hodin, je už přeci jen určena i odrostlejším dítkám a dospělým, tudíž pokud jste již odrostli dětským střevícům, můžete se klidně naobědvat doma. Kompletní program i s časy představení je k nahlédnutí ZDE. Ačkoli není Divadelní žatva přehlídkou soutěžní, nechybí v jejím programu i pauzy na reflexi zhlédnutých představení, kdy ochotníkům poskytnou zpětnou vazbu zkušení divadelníci a pedagogové – zájemci o divadlo mohou i tyto debaty v rámci dopoledne navštívit. Vstupné na celodenní program (tj. cca 9 – 17 hodin) činí 100 Kč.

Divadelní žatvu zakončí v sobotu večer další plnohodnotné komediální představení. Javornický ochotnický soubor JCHP Javorník nazkoušel představení Taková nesmělá provokace, které se skláda z trojice humorných jednoaktovek pojmenovaných výmluvně "Dokonalý manžel", "Senátor" a "U lékaře". Kdo tipuje, že i v tomto případě bylo zvoleno vstupné o výši 100 Kč, může si vybarvit obrázek v žákovské knížce. Představení potrvá 90 minut a je v polovině rozděleno pauzou. Věřme, že tečka za nabitou jubilejní Divadelní žatvou bude doprovázena smíchem a potleskem – stejně jako veškerý předchozí program.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Auto _ Kubíček