Básnění i špičkový dvojkoncert Dunaj a Kittchen. Tančírna hostí v sobotu kulturní hody

Tým okolo multižánrového festivalu Jesnění pozval na sobotu 22. dubna do Tančírny v Račím údolí trio mladých literátů, promotéři z Tančírny zase brněnskou alternativní legendu Dunaj a oceňovaného muzikanta Kittchena s kapelou. Kombinace, jež jistě udělá radost těm, kteří umění rádi konzumují v celé jeho šíři.

Brněnská undergroundová legenda Dunaj vloni po 26 letech vydala nové album. FOTO Václav Jirásek

Festival Jesnění zdomácněl v záříjovém termínu, ovšem tým pořadatelů si zjevně řekl, že není třeba čekat na zlátnoucí listy, když sotva zezelenaly. Jarní edice Jesnění nabídne trojici autorských čtení od mladých autorů, kterým je bez výjimky třicet či méně a lze je tak řadit mezi čerstvou krev současné poezie. Před publikem s knihou v ruce se vystřídají mistr ČR v slam poetry za rok 2018 a člen organizačního týmu řady kulturních akcí (například Letní filmové školy v Uherském Hradišti) Ondřej Hrabal, který rovnou pokřtí svou novou sbírku Přenašeči závěsů. O druhý křest podvečera se postará jeden z organizátorů a propagátory literárního života v Ostravě Vasilios Chaleplis, jenž představí svou básnickou prvotinu Flavedo. Doplní je laureát Ceny Jiřího Ortena Šimon Leitgeb, který již letos na Jesenicku jednou četl - a to ze sbírek Mezi náma a Betonová pláž, za kterou získal právě výše zmíněné ocenění. Jevištěm bude v tomto případě opravená konírna v sousedství Tančírny, začátek je v 16:30 a vstupné je zcela dobrovolné.

Od šesté večerní pak pod střechou Tančírny přijde řada na muziku. Nejprve vystoupí legendy brněnské alternativní scény Dunaj. Kapela, jejíž kořeny sahají až do roku 1989, se po předčasném úmrtí frontmana Jiřího Kolšovského rozpadla v roce 1998 a přežívala pouze na starých kazetách/CD a ve vzpomínkách fanoušků. Natáčení dokumentu Dunaj vědomí v roce 2018 však svedlo přeživší členy kapely dohromady, jiskra znovu přeskočila a Dunaj obnovil svou činnost - nikoli jako nostalgický reunionový projekt pro potěchu fanoušků, ale jako znovuzrozená kapela s chutí skládat a hrát novou hudbu. V roce 2022 vydali po 26 letech nové album Za vodou  a v Tančírně představí jak písně ze své klasické éry, oscilujicí mezi undergroundovým bigbítem, punkem a art-rockem, tak ty nové, které jsou možná méně syrové, zato zní čerstvě a sálá z nich zvukomalebnost a obrazotvornost.

Okolo osmé večerní je pak vystřídá na pódiu trio Kittchen nesoucí jméno titulní postavy maskovaného kuchaře Jakuba Königa. Kittchen vznikl v roce 2011 a do dnešních dní ušel dlouhou cestu - od postapokalyptického lo-fi folku jedné postavy na debutu až po plnohodnotnou kapelu (vedle Kittchena ji ještě tvoří elektronický hudebník Aid Kid a bubeník/producent Tomáš Neuwerth), jejíž atmosférické a pohlcující písně beroucí si prvky indie rocku i elektroniky jsou aranžérsky i skladatelsky vyzrálé. Dokazuje to prozatím poslední album Puls z roku 2021, s nímž Kittchen mimochodem vystoupil také na premiérovém ročníku festivalu Jesnění téhož roku. Kdo se rychle rozhoupe, může lístky na tento jedinečný dvojkoncert koupit ještě online před GoOut.cz za 333 Kč, na místě, zbydou-li ještě, budou ke koupi za 400 Kč.



INZERCE
SPEA SPEA

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Auto _ Kubíček