Koncertní nálož na závěr prázdnin – Baumaxa, Nylon Jail i Lights Off

Ačkoli příznivcům rockové či alternativní muziky rozhodně neudělala radost letošní absence oblíbeného Chřástalfestu v letním kulturním kalendáři, závěrečný prázdninový víkend nabízí opravdu pestré menu. Na Jesenicku se představí například písničkář Xavier Baumaxa, indíe rockoví Nylon Jail či řádně nabroušené kytarovky Lights Off a Prouza.

Nylon Jail, kteří zahrají v pátek 25. 8. na Zlatokopeckém skanzenu, letos uspěli se třetím albem Kings of the Weaklings.

Ladit struny na víkend se začnou již ve čtvrtek večer – přesněji je začne ladit svérázný litvínovský písničkář Xavier Baumaxa v baru U dvou štírů. Tam ostatně vystupuje už poněkokalikáté – naposledy tomu tak bylo před dvěma lety, kdy s sebou přivezl i písně ze svého dosud posledního alba Fiasco. Sám svou tvorbu označuje za "buranský folk", avšak ačkoli jsou jeho písně navenek trochu neotesané, jen to podtrhuje charakter písničkářského samorosta, který si může se skladbamí dělat co chce. Často překvapí slovními hříčkami, různými žánrovými i cizokrajnými vsuvkami či břitkou komunikací s publikem – a v komorním, hospodském prostředí mu to svědčí jako žábě v mokřadu. Začátek koncertu je ve 20 hodin, vstupné činí 180 Kč.


V pátek 25. 8. ( tedy v předvečer soutěže v rýžování zlata "O putovní pánev starosty města Zlatých Hor) se na Zlatokopeckém skanzenu odehraje speciální událost. Olomoucká kapela Nylon Jail, jejíž sestava se točí okolo zakládajících členů Romana Vlčíka a frontmana Jiřího Jiráka a za více než deset let existence si vypracovala solidní renomé na indie rockové scéně, jen strvzené úspěchem letošní albové novinky Kings of the Weaklings. Nálepka indie rock v tomto případě popisuje pestrou, procítěnou a  intenzivní muziku vyrůstající z rockových kořenů, ale neštítící se prvků folku, country, blues, elektronického koření či popové chytlavosti. Koncert začíná v 18:30 a vstup je volný nejen pro zlatokopy – pořadatelé uvítají návštěvníky úvodní večer, ale po celou dobu soutěže.


V páteční večer bude fanoušek vůbec na roztrhání – hrát se totiž bude opět i U dvou štírů, tentokrát na prostorné zahradě podniku. Společný koncert přichystali jeseničtí Lights Off a frýdecko-místecká Prouza – a bude se jednat o velmi atraktivní kombinaci. V sestavách kapel se potkávají protřelí muzikanti, jenž sdíleli pódia již na začátku 90. let, s mladší generací muzikantů. Nikdo z nich ale není v raných devadesátkách zaseknutý a současná tvorba spojuje starší prvky s moderními organickým, neanachronickým způsobem. Lights Off, jenž se v loňském roce rozrostli o někdejšího kytaristu legendárních Priessnitz Petra Kružíka, umně pracují se základem připomínajícím post-punk revivalové kapely jako Interpol či Editors, který dále halí do kytarového i klávesovéhého dýmu, Prouza se od původního post-punkového výrazu posunla blíže k alternativnímu rocku, jehož tvář však není naleštěná, nýbrž zachmuřená a pokrytá šmouhami od rzi a sazí. Začíná se úderem osmé večerní, vstupné činí 180 Kč. Inu, když závěr léta provází kytary, loučí se s ním mnohem snadněji.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Ekologický rozcestník MIE
INZERCE
Auto _ Kubíček