Multižánrový festival Jesnění oživí potřetí celé město

Autorským čtením v Čajbaru Pangea byl včera v podvečer zahájen třetí ročník multižánrového či multiformátového festivalu Jesnění pořádaného spolkem Sudetikus, který opět kombinuje lokální s přespolním. Sousedské akce pro místní se mísí s vystoupeními významných jmen tuzemské kulturní scény a bohatý program bude na různých místech Jeseníku pokračovat až do neděle 10. září.

Industrial-rapové duo P/\ST vystoupí v rámci festivalu Jesnění na letním divadle.

Kdo chtěl absolovat celý festivalový maraton pěkně od začátku, ten navštívil již včera v podvečer Čajbar Pangea. Festival byl zahájen autorským čtením tuzemských básnířek Hany Slívové a Apoleny Vybíralové, které doprovodil svým sólovým vystoupením také hudebník Martin Evžen Kyšperský (Květy). Ústřední program festivalu, o nějž se opět postaral kolektiv okolo spolku Sudetikus, se však odehraje v pátek a v sobotu – a troufám si říci, že co do pestrosti uměleckých forem a festivalové náplně vůbec je Jesnění (možná až na výjimku v podobě některých minulých ročníků festivalu Im Zentrum, jež má ovšem letos pauzu) zcela bezkonkurenční.

V pátek 8. září bude program situován především napravo od toku řeky Bělé. Již od čtvrté odpolední budou moci návštěvníci festivalu poblíž hřiště ve Smetanových sadech obdivovat loutkové divadlo v podání Musaši Entertainment Company. V 17 hodin budou u budovy IPOSu předčítat ze svých sbírek básníci a básnířky Marcela Vaňková, Jana Hradilová. Elzina Pampelišková a Martin Šenkypl. Unikátní příležitost nahlédnout, jak Jesenicko vypadalo před 120 lety, se naskytne od 18:30 v Kině Pohoda. Diváci si v trojrozměrném zpracování budou moci prohlédnout zhruba půlhodinové pásmo vyčištěných, naskenovaných, kolorovaných a pro filmové plátno upravených skleněných stereonegativů fotografa Rudolfa Julia Kleina, které pořídil v regionu mezi léty 1898 – 1907. Zhruba od osmé večení se pak festival přesune na Letní divadlo, kde se rozeběhne  to pravé Běsnění – tedy pásmo koncertů. Vystoupí pražská písničkářka Kvietah, polské duo dream/indie popových chameleonů Coals, nadupaná industrial rapová dvojice P/\ST (kdo máte rádi WWW, tak zpozorněte) a funky/disco recesisti Hello Marcel.

Sobotní program oživí především Náměstí Hrdinů, laicky "parčík u bývalé knihovny". Jaký potenciál má ne úplně doladěný veřejný prostor, o jehož osudu a podobě se v minulosti již vícekrát vedly debaty, se ukáže již od brzkého odpoledne na sousedské slavnosti s bohatým doprovodným programem. Laskominy od místních gastronomických nadšenců bude možno ochutnat v rámci záříjové edice tradičního festivalu pop-up restaurací Restaurant Day, nebudou chybět tvořivé dílny a workshopy pro děti i dospělé (zde bych vyzdvihnul "Otisk ulice" pod vedením Kateřiny Diogo, jejíchž účastník si bude moci na plátěné tašce či tričku zvěčnit jeden z kanalizačních poklopů ve městě), koncert kapely Chvilka Volna, improvizační divadlo v podání skupiny odemknuto, přednáška o státně podporovaném umění ve veřejném prostoru socialistické éry "Vetřelci a volavky" a mnoho dalšího – od koutku deskových her přes slackline či relaxační zónu. Po soumraku bude program pokračovat v areálu Minipivovaru Jeseník, kde nejprve předevede  duo VerRich netradiční multimediální performanci "FUGA/FUGE 89 RESURRECTION" tématizující posledních 40 let v severočeském/saském pohraničí, následně vystoupí taletovaný česko-vietnamský raper Anki a celý dlouhý den zakončí svým setem DJ Iob.

Kdo ještě v neděli sebere síly, může se zůčastnit komentované vycházky městem zaměřené právě na výše zmíněné socialistické umění, nebo vyrazit do lázní před sanatorium Priessnitz na představení Letkyně spojující prvky divadla, tance a nového cirkusu, které bude – jak již název napovídá – o létání. Kompletní program Jesnění se všemi časy vystoupení a dalšími detaily je k dispozici ZDE – a my můžeme jen doufat, že si v něm každý najde něco jemu blízké a Jeseník bude na jeden víkend zase o něco živější, veselejší a zajímavější.



INZERCE
SPEA SPEA

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Auto _ Kubíček