Mirek Adámek: Lidé z Šumperska a Jesenicka potřebují v Praze zastání

Miroslav Adámek je jeden z mála politiků, kterého lidi na Šumpersku a Jesenicku znají „naživo“. Týden po týdnu jezdí za starosty i hasiči, aby jim poháhal. Bývá vítaným hostem obecních slavností i sportovních turnajů a nejvíce ho baví možnost potkávat se s „normálními“ lidmi. „Většinou se spolu domluvíme lépe než s mnoha politiky v Praze,“ směje se senátor Mirek Adámek.

Mirek Adámek prosazuje taková opatření, aby v našem kraji žilo dobře i budoucím generacím. Foto: ma

Co vás vedlo k tomu, že jste se po šesti letech rozhodl obhajovat své senátorské křeslo? 

Já bych to hlavně nenazval křeslem, v Senátu toho na rozdíl od poslanců moc nenasedíme. Naše hlavní práce není dřepět v hlavním sále, ale jednat ve výborech o konkrétních věcech. A to mě baví, protože tam můžu ovlivnit spoustu věcí, které jsou důležité i pro lidi v našem regionu.

Jako správný politik jste se trochu vyvlékl z otázky… 

Máte pravdu (směje se). Hlavní důvod, proč lidem ze Šumperska a Jesenicka opět nabízím své služby, je právě ten, že mě to baví. Tedy baví mě a těší, když zjišťuji, že ta práce není zbytečná a že přináší užitek celému našemu regionu.

Můžete být konkrétní? 

To by bylo na dlouhý rozhovor, protože věcí, které se podařily, je opravdu hodně. A jsou to všechno témata, o kterých mi před šesti lety říkali, že je jako senátor nemám šanci ovlivnit – zlepšení internetového signálu i v podhorských oblastech, ledová plocha v Jeseníku, lepší podmínky pro naše seniory i děti, ať už ve školách nebo při sportování…

"Důležité věci pro náš region nejdou zařídit mávnutím kouzelného proutku ani bouchnutím do stolu, ale poctivou prací, kterou se pro lidi snažím odvádět"

Jak jste to dokázal, když správně říkáte, že nejde tak úplně o senátorská témata? 

Nejdříve musíte vědět, jak se lidem v regionu žije, co potřebují. To je ta příjemnější část práce a vlastně to pro mě ani není práce, protože oba naše regiony, ten před Sedlem i za Sedlem, znám desítky let a nijak to nesouvisí s tím, že jsem se stal senátorem. A když víte, co je špatně, tak musíte začít pracovat, aby se to změnilo. Samozřejmě nestačí uspořádat tiskovou konferenci nebo napsat článek do novin, musíte si to odpracovat – a nejen v Senátu, ale taky na ministerstvech a na mnoha dalších jednáních, kterých se účastním. Nejde to zařídit mávnutím kouzelného proutku ani bouchnutím do stolu, ale poctivou prací, kterou se pro lidi snažím odvádět.

Takže záleží na tom, jakého příštího senátora za Šumpersko a Jesenicko si zvolíme? 

Ano, určitě. Můžeme mluvit o jakémkoliv tématu – od internetového signálu přes dostupnost zubařů v menších městech až po dopravní dostupnost – a vždycky narazíme na to, že hlavní je mít v Praze člověka, kterému na našem regionu záleží. Kterého neunaví stovky kilometrů ani desítky jednání. Když vím, že to lidem pomůže, tak to dělám rád.

Někteří lidé vám vyčítají, že jste dříve kritizoval kumulaci funkcí a teď jste sám senátor i starosta.

Pro někoho je to citlivé, ale já jsem takovou kumulaci nikdy nekritizoval. Nikde v žádných novinách nebo na internetu nedohledáte jedinou větu, kdy bych se proti tomu vyjádřil. Naopak, v Senátu kolem sebe vidím, že propojení práce senátora a starosty je vhodné, pomáhá to regionu a opravdu to není nic neobvyklého. Mnoho senátorů jsou velmi úspěšnými starosty. Když jako senátor zaklepu na jakékoliv ministerské dveře, tak se mnou vždycky budou jednat jinak, než kdybych byl jen „obyčejný“ starosta. Myslete si o tom své, ale tak to prostě je. Takto jsem například pomohl Jeseníku k pilotnímu projektu zavedení kvalitní internetové sítě 5G, protože na ministerstvu i na Českém telekomunikačním úřadě se mnou o našich regionálních záležitostech jednají přímo nejvyšší šéfové. Podobně jsem řešil i stravování v lesních mateřských školkách, nesmyslná covidová opatření v sociálních službách, krach Sberbank, nekvalitní příjem digitálního signálu DVBT 2 a mnohé další.

Na závěr doplním ještě jednu důležitou věc. Rozhodně nekumuluji funkci starosty a senátora kvůli penězům. Při kumulaci politických funkcí se mi totiž ze zákona významně krátí plat. 

Oficiální webové stránky Mirka Adámka ZDE.



 




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Auto _ Kubíček