Osobnosti diskutovaly, jak může být Jesenicko lepším místem pro život

JESENÍK - Rozsáhlá konference, která měla přispět k pozvednutí sebevědomí Jesenicka trpícího odlivem lidí do velkých měst, uspořádala na konci listopadu platforma positivJE. Ačkoliv v poslední době přibývá lidí, kteří dovedou ocenit benefity života na Jesenicku, pořád je málo těch, co mají vůli řešit budoucnost regionu strategicky.

Idea tří panelových diskuzí byla jednoduchá - vytipovat důležité oblasti, pozvat chytré hosty a diskutovat. Ostatně tak to vyjádřil sám pořadatel akce, Kamil Kavka „Mně přijde, že si málo uvědomujeme ten průšvih, do kterého se tenhle region plíživě sune. Mám na mysli odliv mladých a klesající počet lidí v ekonomicky produktivním věku. Formát tří panelových diskusí na klíčová témata municipalit, vzdělávání a byznysu by chtěl nastartovat jakousi celookresní diskusi.“ 

Ze studia, jímž se pro účely online konference stalo jesenické Kino Pohoda, vysílali pořadatelé tři devadesátiminutové debaty. O tom, jak Jesenicko překlápět na opravdu smart region, ve kterém budete chtít žít, nahlas přemýšlela spoluautorka konceptu Smart Česko paní Rut Bízková, jíž do regionálních reálií uváděli ředitel technických služeb Patrik Pavlíček, technický ředitel Vak Jesenicko Robert Černý a místostarosta Jeseníku Tomáš Vlazlo.

Jedno setkání nic nevyřeší, ale naznačí směr a příležitosti 

Jistě, že jedno setkání nic nevyřeší, maximálně se jen naznačí směr a příležitosti. Paní Bízková měla pro starosty z Jesenicka zajímající se o principy smart jednu dobrou zprávu: „S Ministerstvem průmyslu a obchodu pracujeme na tom, aby vznikla síť poradců, kteří by v jednotlivých oblastech konceptu smart city dokázali radit zejména starostům malých obcí.“

Obsahovou linku druhého panelu o moderním vzdělávání řídil glosátor a kritik českého školství Bob Kartous. Ředitelé Dominik Liberda (ZŠ Jeseník) a Jiří Viterna (SPŠ Jeseník) spolu s jesenickým radním Lukášem Morávkem potvrdili, že si uvědomují význam kvalitního vzdělávání pro tenhle region. Jak oba ředitelé popisovali svoje školy a aktivitY na nich, možná že inspirovali další ředitele a pedagogické pracovníky, do čeho se mají na svých školách pustit.

Účastníky konference pozdravil premiér i ministři

Asi nejkontroverznějším se mohl jevit blok věnovaný inovacím v byznysu, kde „proti sobě“ stáli zástupce tradičního průmyslu Jesenicka Josef Ťulpík (majitel WTC Písečná a předseda Okresní hospodářské komory) a Martin Kolář, jako vysoce postavený IT manažer spatřující příležitosti více v technologiích. I ve spolupráci s dalším diskutujícím Tomášem Dostálem z Inovačního centra Olomouckého kraje ale došli snad ke společným závěrům, že automatizace a robotizace musí pokračovat, vtáhnout do procesu inovací je potřeba taky drobné živnostníky a malé firmy. Z Izraele se do panelu připojila česká vědecká diplomatka Delana Mikolášová, která Jesenicko zdravě škádlila povídáním o tom, o kolik inovativnější je židovský stát. Všechno v dobrém.

Kromě toho se organizátorům povedlo přinutit přemýšlet o Jesenicku některé vysoce postavené osobnosti Česka. Videopozdravy positivJE FESTIVALU zaslali premiér ČR Andrej Babiš, ministři Robert Plaga a Karel Havlíček, rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller nebo třeba hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek.

Příběhy úspěšných rodáků

Podvečer patřil úspěšným rodákům, kteří divákům na Youtube povyprávěli svoje osobní příběhy, aby tak lidem žijícím na Jesenicku posloužili coby určití motivátoři. Adam Pobořil jako masteringový šéf u největšího výrobce vinylů GZ Média, výše zmíněný Martin Kolář, co z Nových Vilémovic pomáhá expanzi Google do Skandinávie, Veronika Ambrozyová z Člověka v tísni, která nedávno vyhrála cenu E.ON Energy Globe a zábavné duo otec Emil a syn Jakub Vodákovi, jeden učitel na gymnáziu, druhý úspěšný ajťák.

Na závěr celodenní akce pořadatel Kamil Kavka zdůraznil: „Akce neměla ambici vyřešit problémy okresu Jeseník, jenom jsme si dovolili pár podle nás důležitých témat otevřít a se správnými lidmi o nich nahlas popřemýšlet.“.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Auto _ Kubíček