Senioři se dočkali. Domov se zvláštním režimem začal sloužit lidem trpícím stařeckou nebo Alzheimerovou demencí

JESENÍK - V pondělí 17. května se nastěhovali první klienti do zrekonstruovaného druhého patra Centra sociálních služeb Jeseník na Beskydské ulici. Centrum tak rozšířilo své služby o Domov se zvláštním režimem. Péče je určena seniorům trpícím stařeckou nebo Alzheimerovou demencí.

Provoz domova se zvláštním režimem zahájili v pondělí představitelé města. Foto: -red-

Domov se zvláštním režimem je pobytová sociální služba určená pro seniory vyžadující zvláštní péči. „Zvláštní v tomto smyslu znamená, že není určen obecnému okruhu zájemců z řad seniorů, ale pouze těm osobám nad 65 let věku, které mají sníženou soběstačnost z důvodu chronického duševního onemocnění. Jedná o seniory s diagnostikovanou stařeckou demencí nebo Alzheimerovou chorobou,“ vysvětlil Jan Rotter, ředitel Centra sociálních služeb Jeseník.  

Péče s důrazem na individuální požadavky

Posláním Domova se zvláštním režimem je zajištění potřebné péče s důrazem na individuální požadavky klienta. Tato specifická onemocnění totiž neprobíhají u všech pacientů stejně. „Hlavním cílem poskytované služby je zachování důstojnosti lidí, udržení jejich schopností a dovedností v oblasti sebeobsluhy, podporování vztahů s rodinou a dalšími blízkými osobami a vytváření podmínek pro aktivní prožívání volného času,“ doplnil Rotter.

Senioři mají k dispozici tucet lůžek

Pokoje jsou situovány v útulných podkrovních místnostech s kapacitou 12 lůžek. Všechny mají předsíňku, vlastní WC, koupelnu s bezbariérovým sprchovým koutem, jsou vybaveny polohovatelnými lůžky, uzamykatelnými nočními stolky a skříněmi a dalším základním nábytkem s možností drobných doplňků dle dohody s uživateli. K dispozici je společenská místnost a společná menší jídelna v domáckém stylu. V patře se nachází také prostorná terasa. Klienti budou moci využívat i další společné prostory, včetně přilehlého venkovního areálu.

Přípravy této investiční akce probíhaly v roce 2020, vlastní realizace od ledna do dubna letošního roku. „Jsem ráda, že tato služba v Jeseníku vznikla. Je to velká pomoc nejen seniorům, ale hlavně jejich rodinám. Péče o člověka s touto chorobou je velice náročná,“ připomněla starostka města Jeseníku Zdeňka Blišťanová.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Auto _ Kubíček