Sčítání lidu je u konce. Teď se budou sčítat labutě

KRAJ - Ornitologové na Moravě spouští v červnu akci na sčítání labutí. Zapojit se do ní může i veřejnost. Naposledy se labutě sčítaly před pětadvaceti lety. Aktuální data pomohou ochráncům přírody zjistit, jak se populace bílých ptáků vyvíjí.

„Na mapě či v tabulce si lidé mohou vybrat lokality, kde by labutě chtěli počítat a sdělí je na e-mail info@mos-cso.cz koordinátorům. Díky tomu budeme mít přehled o tom, které lokality budou pokryté, a které ne,“ uvedl Jiří Šafránek, místopředseda Moravského ornitologického spolku. 

Ideální doba pro sčítání je právě teď

Aktuálně potřebují ornitologové zmapovat počet labutí například na Čertových rybnících u Konice, na rybníku v Zábřeze, Postřelmově, na pískáči v Hranicích nebo na Bagrech u Mohelnice. Pokud některá lokalita, kde se labutě nachází, na mapové stránce není, mohou ji lidé ornitologům nahlásit.

„Ideální termín pro sčítání je první červnový týden, ale oceníme data i z pozdějšího období. Počítají se dospělí jedinci, stejně jako mláďata. Důležité je také oznámit, pokud se na dané lokalitě labutě nenachází,“ dodal Šafránek.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Auto _ Kubíček