"Jsem proti návrhu ANO na rušení regionálních nemocnic," říká primářka MUDr. Dana Galuszková

ROZHOVOR - Dana Galuszková je primářkou Fakultní nemocnice Olomouc a zároveň dlouholetou členkou ČSSD. Jak vidí současnou situaci v nemocnicích? A proč aktivně bojuje proti snižování dostupnosti zdravotní péče? Také na to jsme se zeptali v následujím rozhovoru.

Primářka Dana Galuszková se často a ráda setkává s lidmi i mimo svou ordinaci. Foto: archiv

Paní primářko, máte za sebou velmi náročné období. Myslím zejména dobu od loňského března a následující měsíce.  

Máte pravdu. Snad už je to za námi, i když covid ještě neřekl své poslední slovo. Světová pandemie ovlivnila každého z nás. Fakultní nemocnice Olomouc vše dobře zvládala, i když byla na začátku ve velké nejistotě.

Naše transfuzní oddělení fungovalo po celé toto náročné období v nepřetržitém provozu, což se ne na všech pracovištích podařilo. Oddělení pracovalo plynule a mám radost, že jsme byli jedním z prvních pracovišť, kde se vyráběla tzv. rekonvalescentní plazma. Od vyléčených covid pozitivních pacientů jsme odebírali plazmu bohatou na protilátky, která se stala významným pomocníkem pacientům s covid-19.  

Na začátku pandemie to byla jediná léčba a plazmu jsme dodávali do celé České republiky.

Dívala jsem se na Váš profil na sociální síti, že jste i očkovala….

Ano, měla jsem potřebu v tomto směru pomoci, protože jedině očkování nám umožnilo otevřít školy, obchody i firmy. Od ledna jsem byla součástí mobilního týmu, který vyrážel očkovat například do domovů seniorů nebo do odlehlých míst Olomouckého kraje. Klientům jsem se snažila vysvětlit, proč je důležité nechat se očkovat. Když jsme získali jejich důvěru, často se nechali očkovat i ti, kteří se dříve vakcinace obávali, důležité bylo zbavit je zbytečného strachu.

V jakém stavu je naše zdravotnictví?

Krize pandemie naše zdravotnictví dokonale otestovala, jako nikdy předtím. Ukázala se jeho důležitost, připravenost, ale i slabší místa. V Olomouckém kraji potřebujeme více infekčních lůžek, potřebujeme dohnat neakutní výkony, které byly v době pandemie omezeny. Potřebujeme fungující personál v dostatečném množství, a to 24 hodin denně. Proto pro ně musíme vytvořit dobré podmínky. Třeba zajistit hlídání dětí, dostupné bydlení a podobně. Naše zdravotnictví je velmi dobré a pomohlo krizi pandemie zvládnout.

Ukázala se i prozíravost, když sociální demokracie bojovala v roce 2011 proti rušení akutních lůžek a chránila již tak redukovanou nemocniční lůžkovou základnu.

Na to už si nevzpomínám…

Pak Vám to ráda připomenu. Leoš Heger z TOP 09 chtěl po fakultních nemocnicích, aby zrušily 10 procent akutních lůžek. Jeho koaliční partner z ODS a předseda sněmovního zdravotního výboru Boris Šťastný ještě dodával: pokud rušíme lůžka, musíme propustit lékaře a zdravotní sestry. Opravdu by v době pandemie hrozil kolaps zdravotního systému. Doufám, že nyní už ODS ani TOP09 nebudou s ničím podobným přicházet.

Před pár dny přišel ministr zdravotnictví s nápadem vytvořit minimální síť nemocnic, které budou dostávat evropské dotace, činnost ostatních navrhl utlumit.

Absolutně s tímto postupem nesouhlasím. Omezení či utlumení činnosti v některých nemocnicích je cestou k privatizaci. Oslabená nemocnice se stane snadnou kořistí pro miliardáře a podnikatelské aktivity. Tak to funguje vždycky: z provozu se vyzobává to, co vynáší, a to, na čem se nedá vydělat se utlumí a péče se nasměruje do státních nemocnic. Ministr Vojtěch z hnutí ANO svůj plán připravil na konci roku 2019, ale realizaci zabránila pandemie. Tak s tím přichází nyní. Připadá mi to jako velká nehoráznost, snižovat takovým způsobem dostupnost zdravotní péče, jako by se vůbec nepoučili z pandemické krize.

Premiér navrhuje vytvoření super onkologického centra v Praze. Jak se na tento pokus díváte?

Nesouhlasím s budováním národního onkologického centra v Praze. Potřebujeme v každém kraji budovat komplexní onkologické centrum, protože nově diagnostických nádorů je každoročně přes 70 tisíc, a to jedno centrum v Praze nezvládne. Nádory se musí diagnostikovat i léčit velmi rychle. Jsem přesvědčena, že dostupnost pro pacienty z našeho kraje by byla omezená.

Je dobře, že je zdravotní péče zdarma?

Základní služby musí být dostupné a zdarma. Jsme sociální stát, to je naše obrovská výhoda. Nám se nyní zdá, že dostupné a kvalitní zdravotnictví je něco, co máme navěky. Ale tak tomu není. Andrej Babiš vlastní řadu klinik, jistě bude chtít jít dále, považuje zdravotnictví za dobrý byznys. Ondřej Dostál z Pirátů řekl, že některé služby nemůžeme mít zdarma. Obávám se v tomto směru o budoucnost českého zdravotnictví, nevíme, vlastně jen tušíme, co si na nás pravice vymyslí. Důležité je udržet bezplatnou základní péči.

A sociální demokracie?

ČSSD je čitelná a předvídatelná strana. Žádné poplatky, žádná další privatizace, žádné zdražování péče pacientům, a hlavně dostupnost základní péče pro všechny.

A poslední otázka, paní primářko. Jak jde kampaň?

Jak víte, kandiduji za ČSSD na druhém místě. Jsem s kampaní docela spokojená. Objíždím Olomoucký kraj a setkávám se hlavně s pozitivními reakcemi. Lidé si uvědomují, že ČSSD je zárukou sociálních jistot. Více jsme ve vládě pracovali, méně jsme o našich výsledcích hovořili. Hnutí ANO realizovalo náš program a výsledky na rozdíl od nás velmi dobře medializovalo. V budoucnu tomu tak nemusí být, neboť po volbách se bude ANO snažit udržet u moci za každou cenu a nepřekvapí tak, když se s vervou pustí s novými partnery do realizace pravicového programu. Potřebujeme, aby sociální demokracie byla ve volbách co nejsilnější. Podle průzkumů o volbě ČSSD uvažuje každý desátý volič. Ten potenciál musíme využít.

Autor: Pavla Matějová, komerční sdělení (PR článek), zavadatel a objednatel: ČSSD





INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Auto _ Kubíček