Radim Sršeň: Jeseník je malý moravský Kitzbühel. Otáčí se trend a stěhují se sem lidé z Brna či Prahy

ROZHOVOR - Starosta Dolních Studének RADIM SRŠEŇ nově získal židli náměstka na Ministerstvu pro místní rozvoj. Co ho teď v důležité funkci čeká? Kdyby měl na výběr mezi pozicí náměstka, nebo starosty, co by si vybral? A jak může z Prahy pomoci jesenickému regionu? I to jsou otázky, na které Radim Sršeň odpovídal v prvním rozhovoru v nové funkci.

"Je dobré říkat si i nepříjemnou pravdu, protože bez toho nedokážeme situaci zlepšit," říká nově jmenovaný náměstek ministra pro místní rozvoj Radim Sršeň. Foto: FB

Když jste dostal nabídku na post náměstka na ministerstvu, váhal jste, zda funkci přijmete? 

Určitě jsem si to rozmýšlel. Rozhodlo hlavně to, jaké kompetence bych měl mít na starosti. A protože se moje představy kryly s požadavky pana ministra, tak jsem nabídku přijal.

O co se tedy budete starat? 

Určitě to bude dotační politika a také evropské záležitosti. Důležité je prosazovat Strategii regionálního rozvoje – tu sice máme dobře nastavenou, ale některá ministerstva se jí zatím moc neřídí. Dále bych se chtěl soustředit hlavně na rozvoj znevýhodněných regionů.

Považujete za takový region i Jesenicko nebo Šumpersko?

Ano, dokazují to statistická data i řada ekonomických ukazatelů. Je dobré říkat si i nepříjemnou pravdu, protože bez toho nedokážeme situaci zlepšit. Na druhou stranu žijí v našem regionu úžasní a pracovití lidé, a právě s jejich pomocí můžeme postavení Šumperska a Jesenicka výrazně zlepšit. Je úžasné sledovat, jak se třeba na Jesenicku již pomalu otáčí trend a stěhují se sem lidé z Brna či Prahy, protože je to krásné místo k životu. Je to takový malý moravský Kitzbühel, který je mimochodem na kilometr stejně vzdálený od Innsbrucku jako Jeseník od Olomouce a dokonce i po obdobné cestě.

A jak byste ho chtěl ve své nové funkci zlepšit vy?

Právě tím, že se chci zaměřit na podporu a rozvoj chudších regionů. Prostředky na to v Evropské unii máme, jen je potřeba tyto peníze získat a účelně vynaložit.

Takže předpokládáte, že vaše nová funkce bude mít dopad přímo na dění v našem regionu?

To rozhodně, jinak bych do toho nešel. Kromě peněz a projektů bych rád napomohl do regionu „dotáhnout“ zajímavé lidi, konference, akce, například v rámci blížícího se předsednictví ČR v EU.

"Stát musí obcím pomáhat, a ne jim házet klacky pod nohy"

S ministerstvem pro místní rozvoj jste už dříve spolupracoval jako starosta. Co byste z tohoto pohledu chtěl na ministerstvu změnit jako první?

Určitě snížit byrokracii, která je pro starosty největší přítěží. A důležité je zapojit při hodnocení dotačních žádostí normální selský rozum – řada vesnic nedostala peníze jenom kvůli tomu, že v papírech nedopatřením špatně vyplnily nějakou kolonku nebo byl špatně čitelný podpis na naskenované technické dokumentaci. Stát musí obcím pomáhat, a ne jim házet klacky pod nohy.

Kvůli práci na ministerstvu jste rezignoval na funkcí radního Olomouckého kraje. Nemrzí vás, že utíkáte od rozdělané práce?

Odcházím s těžkým srdcem od rozdělané práce a poměrně dlouhou dobu jsem to i zvažoval. Ale na druhou stranu se mi uvolní ruce na realizaci nových věcí. Myslím si, že na kraji jsme dokázali dobře nastavit dotační politiku i nachystat množství krásných projektů připravených pro evropské financování. A pořád můžu mít v oblasti dotační a evropské politiky poradní hlas, bude-li kraj o mé názory stát (smích).

Prý jste měl být původně ministrem pro evropské záležitosti. Nakonec to nevyšlo. Nejste zklamaný?

 Abych byl upřímný, tak mě to samozřejmě trošku mrzí, protože se v oblasti evropských záležitostí pohybuji opravdu dlouho. Na druhou stranu přináší pozice náměstka ministra pro místní rozvoj větší specializaci a výsledky vaší práce mohou být docela rychle vidět. A hlavně si vážím důvěry, kterou jsem pro výkon této funkce od pana ministra dostal. Moc za ni děkuji.

Na starostování budete mít čas?

Na Dolní Studénky budu mít čas vždycky. Navíc od počátku působím jako neuvolněný starosta, takže funkci vykonávám při zaměstnání a na úřadě v obci nejsem zaměstnán na sto procent. Velká část práce leží na bedrech obětavého místostarosty, skvěle fungujícího zastupitelstva a spolků. Já jsem takový kormidelník a dohlížitel (smích). Zároveň starostovat a pomáhat rozvíjet obec, kde jsem se narodil a kde žiju, považuji za nejkrásnější povolání i poslání.

Budete se na podzim o místo starosty ucházet v komunálních volbách znovu?

Ano, rád bych to zkusil.

Kdybyste měl na výběr mezi pozicí náměstka a starosty, co byste si vybral?

Určitě starostování v Dolních Studénkách.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Auto _ Kubíček