Koncept Restaurant Day vznikl v roce 2011 ve Finsku - a již o tři roky později zažil svou premiéru i v Jeseníku díky aktivitě spolku Sudetikus. Poprvé se v parku na náměstí Svobody uskutečnil 16. února 2014 a Jeseník se tehdy po Praze a Písku stal teprve třetím městem, kde tento komunitní gastronomický festival zapustil kořeny. Princip Restaurant Day je velmi benevolentní a v zásadě jednoduchý. Zůčastnit se jej může každý, pro koho je vaření či pečení koníčkem, neřku-li vášní - a chce se o své kulinářské umění podělit. Stačí vymyslet název a menu pro svou jedinečnou restauraci, bistro či bar na jeden den, vykouzlit dobroty doma ve své kuchyni a pak je společně s ostatními nadšenci nabídnout v daný čas na daném místě strávníkům z řad kolemjdoucích výměnou za příspěvek na suroviny. Organizátor, kterým je v Jeseníku dodnes Sudetikus, pak plní spíše funkci koordinátora a prostředníka - domlouvá prostor, zajišťuje technické zázemí a propagaci, v případě akcí na náměstí Svobody nezřídka i doprovodný kulturní program.
Restaurant Day se koná několikrát do roka bez ohledu na sezónu či počasí - pravidelné návštěvníky tedy určitě nepřekvapí, že se začíná již v zimních měsících. V sobotu 11. února tedy nezapomeňte čepici, šál či rukavice - a na desátou ranní vyražte na náměstí Svobody. Těšit se můžete minimálně na sedm různých "restaurací" nabízejících domácí, s péčí a gustem uvařené a upečené pochoutky. Kdo je "na sladké", tomu budou zajisté oči přecházet z tartaletek, rolád, makrónek, dortů, koláčů či buchet. S prázdným žaludkem ovšem neodejde ani ten, kdo by raději ochutnal něco poplatné aktuálnímu masopustnímu období - poctivý vepřový guláš, masopustní sulc, pečený bůček či chleby bohatě namazané sádlem či škvarkovou pomazánkou. Kdo dojde, rozhodně neprohloupí - jen je určitě lepší dojít dříve, než později, účast na Restaurant Day bývá tradičně hojná a po přečtení předchozích řádků se dá očekávat, že se po dobrotách jen zapráší. Festival komunitního mlsání se v Jeseníku zkrátka ujal - a to je velice chutná zpráva.