Sezóna farmářských trhů odstartuje v Jeseníku 17. března

Už příští pátek si lidé na jesenickém Masarykově náměstí budou moci vybírat z bohaté nabídky pochutin, sazenic, řemeslných i kosmetických výrobků a dalšího sortimentu pocházejícího od malovýrobců z regionu. První farmářské trhy po zimní pauze připravil opět Spolek Sudetikus, který nezapomněl ani na kulturní program a zábavu pro děti.

Masarykovo náměstí se rozmanitým sortimentem zboží z regionu zaplní již v pátek 17. března. FOTO ilustrační, červenec 2022

Jesenické farmářské trhy se za dobu své existence vypracovaly na událost hojně vyhledávanou jak prodejci, tak návštěvníky. V sezóně mimo zimní pauzu oživují Masarykovo náměstí každý měsíc, přičemž lze rozhodně říct, že trhy nejsou pouze prodejním festivalem, ale mají také společenský přesah. Pravidelně na nich vystupují šikovní lidé, prostor dostávají děti i neziskové organizace. Navíc jsou jesenické trhy příznačné pohodovou, neuspěchanou atmosférou a důrazem na regionální původ prodávaného zboží.

Co nabídnou premiérové letošní trhy konkrétně? Prozatím je přihlášeno zhruba 50 prodejců a nabízený sortiment je skutečně rozmanitý. Kdo se nemůže dočkat, až mu počasí povolí věnovat se zahrádce, určitě uvítá přítomnost dvou zahradnictví nabízejících cibuloviny, sazenice i semena. Příznivci orginálních dárků vyráběných šikovnýma rukama budou moci obdivovat (a nakupovat) například dřevěné hračky, keramiku, ručně vyráběné svíčky, šperky, dekorace i ručně šitý textil. Nu a kde jsou trhy, nesmí chybět ani dobré jídlo a pití - jak to, co se dá zkonzumovat na místě, tak to, co si můžete nechat zabalit a odnést k domácímu stolu. Do první kategorie spadají bramboráky, langoše, zabíjačkové speciality, trdelník, minikoblížky či kvalitní káva. Potěšit doma můžete, když z trhů přinesete třeba tradičně vyráběné sýry, uzeniny, domácí pečivo a zákusky, koření, sušené plody, zavařeniny či kimchi. Ostatně, kdo rád chodí nakupovat najisto, může se podívat na kompletní seznam prodejců.

Jak bylo již naznačeno výše, tradiční součástí trhů bývá doprovodný program. Tentokrát návštěvníkům korzování mezi stánky zpříjemní pěvecký sbor JESEN s Karlem Pajerem. Na své si přijdou i děti, které mohou rodiče svěřit herničce Mateřského a rodinného centra Krteček, potažmo si v tvořivé dílně budou moci vyzkoušet aktuálně velice populární malování na kamínky. Ostatně, kdo navštíví Masarykovo náměstí v pátek 17. března mezi 9 a 16 hodinou, uvidí na vlastní oči. Doufejme, že jej přitom budou hřát první paprsky jarního slunce.

A kdo si rád vede diář či dělá poznámky v kalendáři, ten si již může dopředu zaznamenat všechny další letošní termíny Jesenických farmářských trhů. Ty nejbližší po příštím týdnu se uskuteční na Velký pátek, tedy 9. dubna. Následují trhy 19. května, 16. června, 21. července, 18. srpna, 15. září, 20. října, 17. listopadu, 9. prosince.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Ekologický rozcestník MIE
INZERCE
Auto _ Kubíček