Na Jesenicku je pozdě. Domy jsou pod vodou. Šumperk se drží

OKRES - Mimořádně špatná situace je od sobotního večera na Jesenicku. Řeka Bělá tam pustoší vše, co jí přijde do cesty. Vody je už tolik, že problémy má i těžká záchranářská technika. Kvůli silném větru a dešti nemůže do vzduchu ani vrtulník. Kritická je situace přímo v Jeseníku. Řadu míst odřízla voda od světa.

Záchranáři pobízí obyvatele zatopených domů k evakuaci. Foto: izs

„Momentálně řešíme pomoc od armády. Všechno je pod vodou. Nikam se nedostaneme. Voda bere i auta, problémy má těžká technika, hasiči už nemají šanci lidem, co teď žádají o evakuaci, pomoci. Obyvatelé, co tu možnost mají, se museli uchýlit do vyšších pater,“ řekla Novinkám v neděli před půl osmou jesenická starostka Zdeňka Blišťanová. 

Zoufalá je situace také v Bělé pod Pradědem a v České Vsi. Voda odnesla silnice, doprava nefunguje, nejde elektřina. A prší. Voda má kulminovat kolem dnešního poledne.

Evakuační centra jsou připravena

Šumperku se zatím povodeň ve větší míře vyhnula. Kritická situace je v Hanušovicích a Rudě nad Moravou. Velké problémy má Loučná nad Desnou. Řeka se vylila z koryta také v Rapotíně, kde přestala téct pitná voda. 

Šumperk má připraveny a plně zařízeny tři evakuační centra.






INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Auto _ Kubíček