Vleky zdraží. Někde kvůli elektřině, jinde kvůli investicím

Ani lyžařům se letos nevyhne zdražování. Připlatit si budou muset za vleky. Jejich provozovatelé zdraží někde až o desítky procent. Na vině jsou rostoucí ceny energií nebo modernizace technického zázemí.

„Cena elektřiny stoupla několikanásobně, takže zdražit budeme muset. Na elektřinu jede na svahu všechno a nejnáročnější je zasněžování - bez tohoto se dnes žádný zimní areál neobejde,“ vysvětluje růst cen Rostislav Procházka ze ski areálu v Branné. Majitel resortu musel letos investovat do nové trafostanice i dalšího technického vybavení. 

Na růstu cen se shodují vlekaři napříč Jeseníky. Permanentky se v průměru navýší o patnáct až dvacet procent. Se sedmnáctiprocentním růstem počítá provozovatel sjezdovky na Červenohorském sedle.

„Zdražit budeme muset o nějakých sedmnáct procent. Více než ceny energií se ale do růstu promítnou velké investice, které jsme do modernizace areálu vložili – konkrétně se jedná o novou lanovku, která bude pro lyžaře mnohem komfortnější,“ dodal Martin Dubský, vedoucí areálu na Sedle.

Obavy o budoucnost

Vloni měl na zaplněnost lyžařských areálů devastující vliv covid-19. Kvůli lockdownům se vleky rozjely jen na pár dnů. Jejich majitelé se teď modlí, aby se situace neopakovala. Další mizernou sezónu by totiž ekonomicky nemuseli ustát. „Doufám, že všechno dobře dopadne. Kdyby ne a museli bychom mít zase zavřeno, určitě bychom se dostali do obrovských ekonomických problémů,“ upozorňuje Procházka.

Aktuální situace s další vlnou koronaviru moc optimistické vyhlídky na normální průběh zimy nedává. Čísla nakažených totiž každý den skokově rostou a Olomoucký kraj patří mezi nejpostiženější regiony v Česku.



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
CBA