V bývalé knihovně vznikne centrum pro inovace

Budova bývalé knihovny na ulici Lipovská najde nové využití. Radnice zde plánuje vybudovat centrum pro inovace. Společná aktivita města Jeseník, Inovačního centra Olomouckého kraje a dalších partnerů se zaměří na podporu začínajících podnikatelů, talentovaných studentů a regionálních firem.

Budoucí podoba inovačního centra v Jeseníku.

V budově bývalé knihovny na ulici Lipovská vznikne sdílený pracovní prostor, inkubátor pro začínající podnikatele, místo zajišťující poradenství pro zralé inovativní firmy, ale i prostředí pro pořádání tematických workshopů a seminářů. Součástí bude také prototypová dílna umožňující praktickou výuku pro školy, programy a kurzy pro kutily i širokou veřejnost. Například půjde o 3D tiskové centrum. Konkrétní aktivity, kterými bude budova zaplněna, vznikají v rámci široké pracovní skupiny.

Virtuální kancelář pro začínající podnikatele

Inovační středisko se má stát také místem pro zprostředkovávání kontaktů s krajskými organizacemi na podporu investic, obchodu a technologického rozvoje. Pro začínající podnikatele zde vznikne možnost zřízení virtuální kanceláře. Prostory mohou využívat i k jednání či jiným podnikatelským účelům. „iHUB je konkrétní nástroj na podporu kreativity, podnikavosti, podnikání a k udržení lidí v regionu,“ uvedl místostarosta města Tomáš Vlazlo.

Dodání infrastruktury a zaplnění prostoru bude zajišťovat krajské inovační centrum, město pak na svá bedra bere rekonstrukci budovy. Původně měly prostory bývalé knihovny sloužit aktivitám, které vzešly na festivalu Im Zentrum z participativního projektu Náš dům mnichovské umělkyně Lucie Delefant. Pandemie koronaviru však tyto plány zhatila.


Aktuální podoba staré knihovny na ulici Lipovská.

Budoucí podoba inovačního centra v Jeseníku.



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
CBA