Korupce na šumperské radnici? Starosta Spurný obvinil zastupitele Potěšila, že si řekl o úplatek

Do ostrého sporu se na minulém jednání šumperského zastupitelstva dostal starosta města Tomáš Spurný a jeho koaliční partner Tomáš Potěšil. Spurný obvinil Potěšila z toho, že svoje hlasování o povolení stavby nové pily v Šumperku podmínil osobním prospěchem. Konkrétně tím, že Potěšilova personální agentura bude do pilařské výroby firmy Holzindustrie Maresch GmbH dodávat svoje zaměstnance – jinak pro investiční záměr ruku nezvedne. Napadený zastupitel byl po slovech starosty evidentně zaskočen a všechna Spurného tvrzení kategoricky popřel.

Zastupitel Tomáš Potěšil z ODS si měl říct o úplatek za to, že bude hlasovat pro memorandum o prodeji městských pozemků. Obvinil ho z toho starosta Tomáš Spurný. Foto: ODS

„Pane magistře, já vám připomenu náš rozhovor, kdy jsme se na toto téma bavili, a vy jste řekl dobře, já vám to odsouhlasím, ale jedině, když moje firma tomu Mareschovi bude dodávat zaměstnance,“ obvinil starosta koaličního zastupitele Potěšila. 

Ten zůstal zaskočený a po starostovi požadoval informace, kdy, na jakém místě a v kolik hodin měl jejich údajný rozhovor proběhnout. „Byl to náš hovor někdy na radnici,“ odvětil starosta Spurný.

Potěšil: Starosta lže

Vzájemná přestřelka pak mezi oběma představiteli města ještě pokračovala. „Myslíte to vážně? Já k tomu nemám co dodat, pane starosto. Už bych se dopouštěl různých invektiv, které si tady nemůžu dovolit,“ reagoval na starostovo nařčení zastupitel Potěšil s tím, že si starosta celou věc vymyslel.

Potěšil na minulém zastupitelstvu upozorňoval na rizika spojená se záměrem umožnit v Šumperku stavbu obří pily. Vadí mu nárůst těžké dopravy, hlučnost nebo nestandardní a rychlý postup při realizaci schvalovacího procesu. Starosta Spurný zastává opačný názor.

Vedení města se nedávno nechalo v sídle rakouské firmy hostit, což Potěšil starostovi vyčetl.

Nejde o první vážné obvinění

K podobně ostrému výroku se starosta Šumperka neuchýlil poprvé. Už v roce 2020 obvinil tehdy opozičního zastupitele Bronislava Suchého z toho, že po něm měl požadovat „trafiku“ – dobře placenou funkci, jinak bude hlasovat proti všemu, co bude město prosazovat. Suchý tehdy kritizoval postup města a údajné manažerské selhání starosty při rekonstrukci autobusového nádraží. Slova Spurného pak Suchý označil za lež ze msty.

PODÍVEJTE SE NA ZÁZNAM z jednání Zastupitelstva města Šumperka dne 16. 6. 2022. Spor mezi starostou Spurným a zastupitelem Potěšilem nastal v čase cca 1:56.


PŘEČTĚTE SI SOUVISEJÍCÍ ČLÁNEK:

Zastupitelstvo řešilo miliardovou investici. Hádky nebraly konce




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Auto _ Kubíček