Novorozené děti hlídá v nemocnici pět nových monitorů dechu

Celkem pět nových monitorů dechu v celkové hodnotě 12 500 korun získalo od Nadace Křižovatka novorozenecké a dětské oddělení Nemocnice AGEL Jeseník. Přístroje chrání novorozence před syndromem náhlého úmrtí (SIDS), který je jednou z nejčastějších příčin úmrtí kojenců do jednoho roku života.

Zdravotnice převzali zbrusu nové přístroje, které chrání novorozence před syndromem náhlého úmrtí. Foto: NAJ

Monitor je umístěný v postýlce pod matrací a identifikuje i minimální pohyby dítěte při dýchání, které se přenášejí do mikroprocesoru. Blikající zelené světýlko na ovladači pak značí, že je vše v pořádku. „V případě, že dítě nedýchá déle než dvacet vteřin, spustí přístroj alarm a ohlásí, že je miminko v nebezpečí. Rodiče tak mohou včas zareagovat,“ vysvětluje Pavlína Vašinová, staniční sestra novorozeneckého oddělení Nemocnice Jeseník. 

„Syndrom náhlého úmrtí, na který ročně v České republice umře okolo 20 dětí, v naší nemocnici rozhodně nepodceňujeme. Monitor mají k dispozici miminka v každé postýlce. V rámci pravidelné přístrojové obměny v letošním roce vyřazujeme sedm monitorů a pět jsme od Nadace Křižovatka dostali,“ dodává Vašinová. Celkově je na novorozeneckém oddělení 13 monitorů, další dva jsou na dětském oddělení.

Monitory procházejí klinickými testy

„Ráda bych touto cestou poděkovala nejen Nadaci Křižovatka, ale i společnostem KOSTKA – kolobka, s.r.o. a TopTeramo s.r.o. za finanční podporu, díky které bylo možné přístroje pro děti do nemocnice zakoupit,“ doplnila primářka dětského oddělení Lenka Rašková.

Nadace křižovatka se jako jediná nadace v České republice aktivně věnuje podpoře povědomí veřejnosti o SIDS a o možnostech ochrany ohrožených dětí do jednoho roku věku. Díky dárcům a sponzorům pomáhá nadace vybavit české nemocnice a porodnice monitory dechu Babysense, které jsou registrovány u Ministerstva zdravotnictví ČR jako zdravotnická pomůcka a prošel několikaletými klinickými testy.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Auto _ Kubíček