Důstojné zázemí pro dobrovolné hasiče. Jeseník dostavěl novou zbrojnici

Každoročně zasahují při požárech, dopravních nehodách, živelných pohromách i dalších krizových situacích. Jesenický Sbor dobrovolných hasičů funguje již více než 150 let a letos se konečně může přestěhovat do nové zbrojnice stojící v zóně Za Podjezdem v areálu bývalých kasáren.

Nová zbrojnice je prvním zázemím SDH od roku 1965, které nemá provizorní charakter.

Jeseničtí dobrovolní hasiči se jen v roce 2022 zúčastnili 23 výjezdů obnášejících nejen hašení požárů, ale také odstraňování následků větrných smrští či likvidaci nebezpečného hmyzu. Dobré jméno si i za hranicemi regionu vysloužili také vysláním čtyřčlenné jednotky, která se podílela na hašení obrovského požáru u Hřenska v národním parku České Švýcarsko. V letošním roce dostanou po dlouhých letech konečně odpovídající zázemí - v zóně Za Podjezdem byla dokončena stavba nové hasičské zbrojnice.

Do současných dní měli jeseničtí dobrovolní hasiči zázemí v areálu Městského úřadu na Tovární ulici, plechová hala však zdaleka nevyhovovala požadavkům moderního hasičského sboru. Celý komplex budov na Tovární ulici je navíc dosti zastaralý a není vyloučena aní jeho demolice, zejména pokud budou složky Městského úřadu přesunuty na IPOS. Potřeba zajistit SDH nový "domov" tedy byla o to urgentnější. Stavba zbrojnice Za Podjezdem začala v loňském roce a na sklonku roku letošního byla dokončena. Sestává z garáží, provozní budovy a sušárny hadic, je moderně zařízená a nachází se na dohled stanice HZS v Jeseníku, což jistě přispěje k lepší koordinaci výjezdů. Nová zbrojnice by také měla být méně náročná na spotřebu energií a údržbu.

Stavba realizované prostějovskou firmou NAVRÁTIL, s r.o.,  vyšla na 24 milionů Kč, ovšem byla finančně podpořena jak dotací z Integrovaného regionálního operačního programu, tak z Ministerstva vnitra ČR. Město samotné tak nemuselo sahat příliš hluboko do kapsy. Vysněná zbrojnice se samozřejmě neobejde bez aktu slavnostního otevření, které se uskuteční v zatím blíže nespecifikovaném termínu během první poloviny letošního roku.




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
CBA