Rybníček za eMkem je v zimě prázdný. Do léta však prokoukne

Jednou z investčních akcí, které městu Jeseník "přetekly" z loňského roku až do roku letošního, je revitalizace rybníčku na ulici Denisova. Procházka kolem populárního "kačáku" aktuálně nehrozí, v jarních měsících by se však měli chodci dočkat opravené hráze, nových chodníků, laviček i výsadby.

Během zimy zůstává rybníček neprůchozím staveništěm, trpělivost však přinese lekníny.

Chodník blokuje železný plot, divoké kachny se uchýlily do exilu na hladině sousedící řeky Staříč a bruslení připomínají jen zvuky linoucí se z nedalekého kluziště. Rybníček za eMkem zkrátka zůstal tuto zimu staveništěm, již brzy však bude situace mnohem veselejší a rybníček se dočká nejen technické opravy, ale i vitálnější a přívětivější podoby tak, aby tvořil příjemné místo k odpočinku pro širokou veřejnost - od maminek tlačících kočárek po seniory.

Pozornost k rybníčku na Denisově ulici nejdříve upoutal návrh z lidu - a to již v roce 2019, kdy byl do premiérového ročníku projektu participativního rozpočtu Tvoříme Jeseník přihlášen návrh na opravu břehů a pěšiny okolo rybníka. Ten nakonec v hlasování obyvatel obsadil pomyslný bronz a byl postoupen k realizaci. Namísto dílčí opravy se město nakonec rozhodlo přistoupit k řešení lokality komplexně - nechalo si vypracovat studii tehdejším městským architektem Tomášem Pejpkem a na ni navazující projektovou dokumentaci. Tendr na zhotovitele stavebních úprav následně vyhrála firma SWIETELSKY stavební, s r.o., přičemž cena se vyšplhala na 10 865 800 Kč včetně DPH. Dva miliony z částky pokryje dotace z Ministerstva zemědělství.

S pracemi se začalo již v srpnu loňského roku. Rybníček bylo nutno postupně vypustit a nechat vyschnout sediment, aby jej bylo možno odstranit. Povedlo se také pokročit s opravou železobetonové stěny hráze. Následovat bude kompletní výměna opevnění břehů, hráze i ostrůvku. Rekonstrukce čeká chodníky, které budou řešeny nejen zámkovou dlažbou, ale také mlatově.

Závěrem dojde k osazení nových laviček a odpadkových košů, přičemž přibudou dva méně tradiční prvky - dlouhá sedací lavice a téměř třináctimetrové molo zasahující do rybníka, z nějž se bude, doufejme, více sledovat vodní ptactvo, než padat do vod rybníka. Obměněna bude i okolní zeleň včetně výsadby nových vodních rostlin. Práce budou obnoveny s odchodem zimy, přičemž během jara by dle původně sjednaných lhůt mělo být vše hotovo. Trpělivost v tomto případě přináší lekníny.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Auto _ Kubíček