Úrazů během jarních prázdnin v Nemocnici AGEL Jeseník přibylo

Období jarních prázdnin přináší nejen radostné zážitky na zasněžených svazích, ale bohužel také zvýšené množství úrazů. Chirurgická ambulance Nemocnice AGEL Jeseník ošetřila během února téměř tři stovky pacientů. Děti a dospělí se nejčastěji zranili při provozování zimních sportů, pro seniory byly hrozbou zledovatělé chodníky.

Personál chirurgické ambulance Nemocnice AGEL Jeseník ošetřoval během jarních prázdnin malé i velké sportovce. FOTO Nemocnice AGEL Jeseník

Navýšení počtu úrazů během jarních prázdnin do značné míry souvisí se zvýšeným provozem na sjezdovkách a kluzištích v regionu. "Zejména v odpoledních hodinách tvořili nadpoloviční většinu ošetřovaných nespádoví pacienti, kteří si přivodili úraz na lyžích či bruslích," uvedla vrchní sestra chirurgického oddělení Nemocnice AGEL Jeseník Bc. Veronika Škodová. Výmluvně hovoří srovnání s loňským listopadem, kdy ošetřil personál chirurgické ambulance ve srovnání s letošním únorem o 40 procent pacientů méně.  Nejčastějším důvodem pro návštěvu nemocnice byly v listopadu úrazy kotníku či zápěstí. Letos v únoru se počet ošetřených zvedl na téměř 300 přicházejících, a to nejčastěji se zraněným zápěstím či kolenem. "Kromě fraktur a zhmožděnin jsou v tomto období obvyklé i řezné rány způsobené hranou lyží," doplňuje Veronika Škodová.

Nejen na sjezdovkách hrozí nebezpečí. Během února zaznamenala Nemocnice AGEL Jeseník taktéž zvýšené množství úrazů u seniorů, které ohrožuje led a sníh na místních komunikacích. Typickým úrazem je v tomto případě zlomenina krčku stehenní kosti. Chirurgická ambulance však eviduje i případy, které se výše popsaným kategoriím vymykají. "Nejkurióznější úraz se vyskytl v rodině, která se během dne věnovala lyžování a v podvečer navštívila krytý bazén. Babička chytala vnouče skákající do vody, to jí však nešťastně kopnulo přímo do obličeje. Paní byla dovezena k ošetření s obrovským hematomem a otokem pravé tváře, CT vyšetření následně naštěstí vyloučilo zlomeninu obličejových kostí," uvedla příklad z praxe Veronika Škodová.

Řadě úrazů typických pro jarní prázdniny se dá vyhnout dodržováním jednoduchých bezpečnostních opatření. "Mnoho úrazů se lyžařům stává v momentě, kdy už je člověk unaven a tělo příliš namáhá. Důležité je umět odhadnout své schopnosti, jezdit ohleduplně a brát na zřetel povětrnostní podmínky. Seniorům, kteří se necítí bezpečně na zledovatělém terénu, lze pořídit tzv. nesmeky – nasazovací pomůcku na obuv s drobnými ocelovými hroty zabraňujícími nechtěnému uklouznutí," doporučuje závěrem vrchní sestra chirurgického oddělení Nemocnice AGEL Jeseník Bc. Veronika Škodová.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Auto _ Kubíček