Město pomůže rodičům a jejich dětem. Dostanou peníze, které se vyberou na pokutách

O tom, že všechno zlé může být k něčemu dobré, se brzy přesvědčí obyvatelé Jeseníku. Zdejší radnice totiž vezme peníze, které na pokutách vybírá třeba městská policie, a rozdělí je dětem na volnočasové aktivity. Nejde o drobné – k dispozici bude milión korun.

Jesenická radnice chce motivovat děti ke sportu i dalším volnočasovým aktivitám. Foto: archiv

„Náš cíl je zřejmý. Chceme podpořit děti, aby víc sportovaly, případně se zapojily do jiných volnočasových aktivit. Přiznejme si, že část mládeže během covidových restrikcí zlenošila. Musíme děti zvednout od mobilů a počítačů a vrátit je na hřiště nebo do tělocvičen,“ uvedla Zdeňka Blišťanová, starostka Jeseníku.

Od 1. července se obyvatelé Jeseníku mohou přihlásit na platformě Corrency, kde až do vyčerpání vyčleněného milionu, obdrží 1 500 korun ve formě correntů. Tento kredit můžou využít na financování až tří čtvrtin nákladů na sportovní a volnočasové aktivity pro děti u místních poskytovatelů, a to až do 31. ledna 2024. Registrace probíhají na webu jesenik.corrency.cz.

Pětina rodičů nemá na kroužky dětí

„Dalším důvodem, proč podporu zavádíme, je skutečnost, že až pětina rodičů teď kvůli složité ekonomické situaci musí omezovat volnočasové aktivity svých dětí. Prostě na ně nemá. To nám nepřišlo fér, a tak i jim chceme pomoci. Podpoříme tak nejen rodiče a děti, ale rovněž místní spolky a kluby, které kroužky a jiné aktivity nabízí,“ vysvětlila Zdeňka Blišťanová.

Jeseník, společně s Prostějovem, jsou prvními městy v Olomouckém kraji, která tuto formu podpory dětí nabízí. Obdobný program funguje také ve Slezské Ostravě nebo v pražských Letňanech.

„Nechtěli jsme vymýšlet něco, co je už vymyšlené. Systém Corrency funguje na několika místech Česka, je jednoduchý a přehledný. A kdo by si náhodou nevěděl s přihlášením nebo využíváním correntů rady, klidně se pro informace může obrátit na naši radnici,“ dodal Tomáš Vlazlo, radní města.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Auto _ Kubíček