Lázeňskou sezónu v Jeseníku zahájí Janek Ledecký i Tereza Mašková

Do jedné z největších jesenických kulturně-společenských událostí roku zbývá měsíc. Zahájení lázeňské sezóny se letos uskuteční mezi 11. - 14. květnem a MKZ Jeseník s Priessnitzovými léčebnými lázněmi oznámily program. Kromě řady regionálních umělců vystoupí v Jeseníku například známý zpěvák Janek Ledecký či vítězka soutěže Česko Slovenská Superstar z roku 2018 Tereza Mašková.

Hlavní hvězdou programu Zahájení lázeňské sezóny bude v pátek 12. května Janek Ledecký.

Čtyřdenní program začne již ve čtvrtek 11. května Dnem pramenů v jesenických Smetanových sadech a areálu Priessnitzových léčebných lázní. Tato upomínka na dědictví jesenických pramenišť je součástí zahájení teprve od roku 2019, rychle si však získala oblibu mezi veřejností i mezi školami, které se podílejí na výzdobě pramenů. Konkrétní program Dne pramenů bude ještě upřesněn, ale dá se témeř s jistotou tvrdit, že i letos bude zahrnovat komentované prohlídky slavnostně nazdobených pramenů a pomníčků - a REJ jej zavčasu připomene.

Letošní Zahájení lázeňské sezóny nevybočuje ze zavedeného schématu, což znamená, že podvečer a večer v pátek 12. května bude program situován na Masarykovo náměstí v Jeseníku. Slavnostní zahájení zpestří vystoupení tanečního centra Yesdance, načež si přijdou na své především milovníci cimbálovky a dixielandových klasik - zahraje jim nejprve Cimbálová muzika Grunt z Háje ve Slezsku a posléze místní Down Beat Dixieland Band. Autorské písničky na pomezí indie, folku a popu  v podvečer představí představí Richard Baksevanidis se skupinou Baksi. Po komediální vsuvce v podobě vystoupení známého imitátora Petra Martináka přijde čas na jméno nejhvězdnější - Jeseníku zahraje zpěvák, kytarista, skladatel a porotce talentových soutěží Janek Ledecký. Že "Na ptáky jsme krátký" a "Sliby se mají plnit o Vánocích" si pamatuje každý, kdo někdy v 90. letech zapnul rádio, muzikant však představí publiku i řadu čerstvějších věcí.

V sobotu  13. května se program přesune do areálu Priessnitzových léčebnch lázní a bude zahájen opět tradičně ve 13 hodin - pochodem Dechového orchestru mladých ZUŠ Jeseník s mažoretkami k promenádě pod sanatoriem Priessnitz, defilováním Spolku panstva v historických kostýmech či žehnání pramenům. Středobod dění se pak přesune na lázeňské hřiště za tenisovými kurty, kde bude připravena řada atrakcí a soutěží pro děti a občerstvení či prodejních stánků pro dospělé. Na pódiu se prostřídá řada hudebních těles, mezi nimiž nebudou chybět muzikanti z Vojenské hudby Olomouc či Olympic revival Rosomák. Tradiční účastníci z řad místních kapel nechybí taktéž - žánry přemosťující Yes Blues i rockověji naladěné The Machine pro letošek doplní také Zakázané sny.  S úderem půl osmé večerní pak vystoupí zpěvačka Tereza Mašková, již na hvězdná pódia katapultovalo především vítězstvím v páté řadě talentové show Česko Slovenské Superstar v roce 2018, kde zaujala nejen zpěvem, ale i charismatem. V lázních představí jak písně ze svého debutového alba "Zmatená" (2020), tak ty z aktuálního alba jménem "Svět je málo růžový", které vyšlo v říjnu loňského roku.

Nabitý víkend uzavře přeci jen poklidnější neděle, kdy se bude moci návštěvník podívat například do otevřené hrobky zakladatele lázní Vincence Priessnitze nebo si posedět u hudebního altánu a poslechnout si koncert dechové Jesenické dvanáctky. Na výběr je toho dosti - snad si každý v programu najde kousek dle svého gusta.



INZERCE
SPEA SPEA

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Auto _ Kubíček