Přípravy v plném proudu. Bezpečnost Závodu míru i Sazka Tour hlídají někdejší hvězdy pelotonu

Dvě nejprestižnější cyklistické akce pořádané v ČR se do Jeseníků vrátí i letos. Začátkem června budou na jesenických kopcích zápolit jezdci světové špičky v kategorii do 23 let, "dospělou" Sazka Tour pojedou na konci července i hvězdy World Tour týmů. Kolektiv organizátorů nově posílil bývalý cyklista Robbie Hunter, jenž se po ukončení kariéry věnuje managementu a poradenství – a napomůže k tomu, aby byla bezpečnost závodníků během obou akcí na špičkové úrovni.

Takto to vypadalo vloni na startu 3. etapy Závodu míru U23, jejíž start i cíl byl na Masarykově náměstí v Jeseníku. FOTO zavodmiru.com

Přestože u obou závodů ještě neznáme přesnou trasu a kompletní startovní listinu, již toho víme dost, abychom ročník 2023 mohli představit alespoň v základních obrysech. Závod Míru U23 nese i letos podtitul Grand Prix Jeseníky a uskuteční se od 8. - 11. června. Vedle francouzského závodu Tour de l'Avenir se jedná o jediný etapový závod v kategorii Nations Cup, kde spolu soupeří národní týmy cyklistů do 23 let – a ačkoli se letos pojede teprve podesáté, těší se vynikající pověsti. Prolog v podobě časovky ulicemi Jeseníku či královská etapa s brutálním finišem v podobě dvojnásobného stoupání na Dlouhé stráně patří mezi momenty, které se nezapomínají.

Není nadsázkou říci, že jesenická stoupání si do nohou dávají budoucí hvězdy světového pelotonu. Mezi bývalé vítěze Závodu Míru U23 patří například dvojnásobný vítěz Tour de France Tadej Pogačar ze Slovinska či vynikající francouzský vrchař David Gaudu, na pódiu stáli například jeden z lídrů stáje Ineos Grenadiers Tao Geogehan Hart nebo špičkový švýcarský časovkář Stefan Bissegger. Z domácích závodníků v minulosti vybojovali pódiové umístění Jan Hirt či Michal Schlegel, vloni velmi potěšílo třetí místo Mathiase Vacka, který následně získal stříbrnou medaili v závodech U23 na mistrovství Evropy i světa.

Sazka Tour, jejíž termín letos případá na 27. - 30. července, se během let vypracovala do podoby největšího etapového závodu pořádaného na českém území. Je součástí evropské kontinentální tour, což znamená, že je zde stále potenciál pro růst – a toho se v posledních ročnících rozhodně daří docílit. Sazka Tour není zaměřená pouze na Jeseníky, závodníci se projedou také po rovinách Hané či hřebenech Beskyd. Výjezd na jesenické kopce je však její nedílnou součástí. Dobrou zprávou je, že se závodu pravidelně účastní i některé stáje World Tour, tedy absolutní světové špičky, a řada stájí kategorie Pro Continental. Pro letošní ročník je zatím potvrzen start týmů Jumbo-Visma a BORA Hansgrohe, z druhodivizních stájí se účastní například Caja Rural Seguros RGA, EOLO-Kometa či Uno-X. Startovní listina však ještě není uzavřena a je dost pravděpodobné, že ředitel obou závodů Leopold König ještě vytáhne nějaké trumfy z rukávu.


Technický expert Robbie Hunter a ředitel Závodu míru U23 a Sazka Tour Leopold König. Dvě někdejší hvězdy silniční cyklistiky se po skončení kariéry znovu potkaly v nových rolích a usilují o co nejprofesionálnější přípravu závodů. FOTO zavodmiru.com


Osoba Leopolda Königa je pro současnou podobu obou akcí vůbec nesmírně důležitá. Bývalý silniční profesionál, který se během své kariéry umistil v první desítce celkového pořadí na Tour de France, Giru di Italia i Vueltě a Espaňa, těží jak ze svých někdejších kontaktů, tak ze svých bohatých zkušeností. Ví, jak má vypadat precizně zorganizovaný závod, a snaží se kvalitu obou podniků přiblížit na úroveň World Tour akcí. Důležitým krokem, který by měl zkvalitnit především bezpečnost závodníků na trase, se v letošním roce stalo angažování týmu expertů v čele s další bývalou hvězdou pelotonu – Jihoafričanem Robbie Hunterem. Excelentní sprinter, který se během kariéry stal vůbec prvním Jihoafričanem, co kdy vyhrál etapu na Tour de France, se po skončení kariéry věnoval manažerské a poradenské činnosti. Pomáhal se zajištěním bezpečnosti a technického zázemi například na několika ročnících závodu Tour de Suisse či Mistrovství světa v silniční cyklistice.

Stejnou roli plní nyní u Závodu míru U23 a Sazka Tour. V uplynulých týdnech projeli společně s Königem trasy obou závodů a pečlivě vytipovávali možná rizika a problematická místa. König k tomu řekl následující: „Robbie Hunter a kluci z jeho týmu mají zkušenosti z největších etapových závodů planety. Organizují Tour de Suisse, což je devět etap čítající závod spadající do kategorie World Tour. Není pochyb o tom, že nám mají co předat. Prohlídli jsme si společně trasy. Po zkušenostech z pelotonu vidíme spoustu věcí na trati jinak než běžný smrtelník. Na mnoha věcech se shodujeme, což je směrem ke kvalitě a bezpečnosti závodu skvělé. Vzájemná spolupráce je rozhodně správnou cestou, jak závod posunout do pater, kam chceme zejména SAZKA Tour dostat.“ Ambice povýšit závody na vyšší úroveň je více než patrná. Budeme držet palce - a o novinkách z přípravy obou prestižních podníků nadále informovat.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Auto _ Kubíček