Jesenická 60 slaví padesátku. Pořadatelé vyhlíží rekord

Tradiční dálkový pochod Jesenická 60 oslaví v sobotu 3. června půlkulaté jubileum. Milovníci turistiky, přírody a Jeseníků si mohou vybrat z několika tras dle svých preferencí a výkonnosti, včetně královské "šedesátky", kterou ti nejzarputilejší sportovci mohou i běžet. Prognóza před závodem je navíc taková, že jubilejní ročník má velkou šanci stát se také ročníkem s rekordním počtem účastníků.

Z loňského hromadného startu běhu na 60 km. Letos očekávají pořadatelé mnohem lepší počasí a rekord atakující účast. FOTO archiv Jesenické 60

První ročník Jesenické 60 se uskutečníl již roku 1974. Zorganizovali jej tedy převážně pro studenty dva pedagogové Gymnázia Jeseník Petr Suchánek a Rostislav Skopal. Narozdíl od všech následujících ročníků pochodu se první ročník konal v sobotu 8. června  - jinak připadá Jesenická 60  vždy na první červnový víkend.

Termín není jediným tradičním aspektem Jesenické 60, který se od počátku nezměnil. Pochod je dodnes neodmyslitelně spjatý s jesenickým gymnáziem – před 30 lety se na něm poprvé podílel další gymnaziální učitel a sportovec Emil Vodák, který pořadatelské otěže Jesenické 60 třímá dodnes a dokázal ji nejen vyvést z období stagnace opět na výsluní zájmu, ale také v mnoha aspektech vylepšit. Na každém ročníku také vypomáhají dobrovolníci z řad studentů gymnázia, které můžete potkat například na kontrolních stanovištích v průběhu pochodu. Další tradicí zůstalo startovné, které díky sponzorské spoluúčasti může i dnes po padesáti letech činit pouhou desetikorunu.

A konečně – identická zůstala i trasa Jesenické 60. Šedesátikilometrový pochod opět prověří nohy i trénovaných turistů na trase Jeseník – Rejvíz – Videlský kříž – Švýcárna – Červenohorské sedlo – Šerák – Bobrovník – Jeseník. Mezi padesáti ročníky se najdou pouhé dvě výjimky – jednou se šel pochod v opačném směru, jednou setrval sníh na hřebenech Jeseníků tak dlouho, že bylo nutno pochod přesunout na Žulovsko. Měnila se také lokalita startovního a cílového prostoru ve městě, přičemž posledních pár ročníků našla Jesenická 60 útočiště a zázemí před objektem Yesenky na Zámeckém náměstí. Odsud vyrazí v sobotu 3. června účastníci jak na 60 km pěší a běžeckou trasu, tak na kratší 25, 15 a 8 km pochody. Kudy vedou, se dozvíte například na webových stránkách Jesenické 60.

Mluvíme-li o účastnících, sluší se zmínit, že Jesenická 60 se těší velké oblibě a v posledních 10 letech neklesl počet účastníků nikdy pod pět stovek (vyjma roku 2020, kdy se pochod kvůli pandemickým restrikcím konal pouze virtuálně). Rekord v počtu účastníků padl předloni, kdy se na start všech tras postavilo dohromady 928 účastníků, je však možné, že se letos budou tabulky opět přepisovat a v ohrožení je i magická tisícovková hranice. "Početní rekord účastníků určitě padne ze dvou důvodů. Jedním je příznivá předpověď počasí a  druhým, že už teď, čtyři dny před startem, máme zaregistrováno 750 účastníků," optimisticky předpovídá Emil Vodák. A kdo ví, třeba se na start postaví i běžec, který ohrozí vloni ustanovený běžecký rekord Jana Nápravníka, jenž 60 km trasu zaběhnul v čase 4:58:50.

Tou hlavní motivací, proč si nenechat jubilejní Jesenickou 60 ujít, by ale mělo být si pochod užít, znova si projít oblíbená místa Jeseníků a ve zdraví dojít. Koho budou po přetnutí pomyslné cílové pásky ještě poslouchat nohy, ten si tentokrát může užít "afterparty", která se uskuteční na parkovišti před Yesenkou od deváté večerní za tónů vynikající ostravského cover bandu Banda del Caffé. Nuže, věřme, že všechny příznivé prognózy se potvrdí a 50. ročník Jesenické 60 se zapíše do historie zlatým písmem.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Auto _ Kubíček