Chataři a obce hledají rovnováhu

Přemíra turistů v Jeseníkách trápí řadu obcí, na druhou stranu je ale nemohou odradit všechny. Jinak podrazí nohy turistickému průmyslu a region upadne do hluboké ekonomické recese. S rekreanty to zkrátka nejde, a bez nich taky ne.

Najít rovnováhu mezi přemírou turistů a klidem jesenických vesnic není jednoduché. Foto: jak

„Přes víkend se nedá normálně přejít cesta, kolik tady projíždí aut. Všude jsou turisté. Chtěli jsme mít na důchod klid, ale nejdete to,“ láteří starousedlík z Loučné nad Desnou. 

Právě toto obec proti nelegálnímu ubytovacímu byznysu bojuje systematicky. Snaží se tak podchytit úniky peněz, kdy načerno ubytovaní lidé neplatí obci poplatky za odpad ani za pobyt. Někteří nepoctivci se tváří, že chalupy nepronajímají, svůj byznys nedaní a například odvoz odpadků řeší rozvozem do cizích popelnic po dědině.

„Osvědčil se nám poměrně jednoduchý systém. Pracovník obce kontroluje, zda jsou chaty v naší obci pronajímány komerčně. Pokud ano, musí pak takový majitel podepsat příslušnou smlouvu s obcí, která řeší třeba i poplatky za odpad,“ vysvětluje Petra Harazímová, starostka Loučné nad Desnou.

Riziko strženého závitu

Problém může nastat, když samosprávy nastaví podmínky pro rekreační ubytování až moc přísně. V takovém případě totiž hrozí, že rekreačnímu byznysu podrazí nohy, což se může projevit na ekonomické kondici celého regionu.

Právě Loučná nově nastavila pro chataře vyšší poplatky, v žádné jiné horské vesnici v České republice neplatí poskytovatelé ubytovacích služeb tolik jako zde. Zatímco například v Karlových Varech odvádí ubytovatelé 21 korun za osobu a noc a ve Špindlerově mlýně 30 korun, v Loučné poplatek činí rekordních 35 korun.

„K tomu si přičtěte poplatky za odpad, které jsou v Loučné vyšší než u místních rodinných domů a pak náklady na provoz chaty, od zajištění internetu, přes energie až po úklid. Letošní jarní prázdniny byly tak slabé, že řadu chat se tady nepodařilo vůbec pronajmout. Lidé kvůli počasí odhlašovali pobyty i za cenu propadnutí kauce. Pronajímání chaty v Loučné opravdu není žádná zlatá žíla,“ řekl Reji jeden z pronajímatelů v Loučné nad Desnou.

Obcím i zástupcům ubytovatelů zatím chybí jednotné fórum, kde by mohli společně jednat a dobrat se rovnovážného stavu – tedy situace, kdy si vesnice zachovají svůj klid a pronajímatelé chat udrží v chodu turistický ruch.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Auto _ Kubíček