Záchranáři z Jeseníků bodovali v mezinárodní soutěži

Výborných výsledků letos dosáhli záchranáři Horské služby Jeseníky v rámci čtyřiačtyřicátého ročníku mezinárodního závodu horských služeb. Ten se na konci března odehrál ve Špindlerově Mlýně v Krkonoších. Roman Fišnar s Pavlem Ondráškem obsadili třetí místo, bratři Fabiánové čtvrté a Martin Chalupa s Tomášem Minarčíkem skončili čtyřiadvacátí.

Po náročném závodění došlo na bujaré oslavy. Foto: rej

„Celkem se závodu zúčastnilo 34 hlídek, z toho 29 hlídek z České republiky, zahraniční kolegové z GOPR Polska, HZS z Vysokých, Nízkých a Západních Tater a jedna hlídka armády ČR,“ uvedl Marek Fryš, mluvčí horské služby.

Na závodníky čekaly dva náročné dny v zimním počasí. Museli zdolat například sedmadvacet kilometrů dlouhou túru po horách, dokázat, že ovládají záchranu lidí zasypaných lavinou, předvést první pomoc nebo poměřili síly ve čtyřkilometrovém sprintu. Na programu bylo i slaňování v terénu a ošetření pacienta po úrazu mozku.

 Organizátory trápil sníh

„Organizačně šlo o nejnáročnější závody, možná za celou jejich historii. Sněhové podmínky totiž neumožnily jejich klasický průběh a mnoho změn se dělalo na poslední chvíli,“ dodal Fryš.

V konečném pořadí nejlepší dvojicí se stali záchranáři z Krkonoš následovaní kolegy z Orlických hor a už zmiňovanými zástupci Jeseníků.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Auto _ Kubíček