Pozor, cestu na Šerák čeká rekonstrukce

Pokud se v létě chystáte vyrazit na Šerák z Obřích skal, zbystřete. Na místě totiž budou dělníci opravovat frekventovanou turistickou cestu, kterou značně poškozuje eroze. Jinými slovy – cesta je vymletá od vody a plná kamenů.

Cesta k oblíbené Chatě Jiřího na Šeráku bude celé léto více či méně komplikovaná. Foto: fb

„Voda zde unáší zeminu a místo ušlapané hlíny zůstávají dnes na pěšině jen kameny. Proto chceme spád zmírnit a erozi tak zpomalit,“ řekl Filip Beneš, lesní správce.  

Opravu si vezmou na starosti Lesy ČR, spolupráci nabídli turisté, nadšenci i ochranáři přírody. Ti ostatně celý postup navržených úprav posuzovali, aby stavební práce i jejich výsledek zbytečně nenarušil jedinečnou horskou přírodu. Nově povede modře značené stezka po serpentinách, které jsou vůči erozi odolnější.

Oprava cesty skončí v říjnu

„Eroze na turistických trasách je problémem na více místech v Jeseníkách a vítáme, když se tato situace řeší. Přeložení trasy na Šerák však s sebou nese nutnost kácení některých stromů. Naše podmínky stanovují, že nejnutnější kácení proběhne pouze ve spodní okrajové části rezervace, kde jsou nepůvodní porosty,“ dodal Vít Slezák z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Oprava turistické stezky bude pokračovat až do října. Na případná omezení upozorní turisty přímo pracovníci Lesů ČR.

Takto vypadají některé úseky modře značené turistické cesty na Šerák poté, co se do ní zakousla eroze. Foto: red



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Ekologický rozcestník MIE
INZERCE
Auto _ Kubíček