Hanušovice spouští pilotní projekt dostupného bydlení

Na Moravě ojedinělý projekt dostupného bydlení právě teď spouští město Hanušovice. Radnice se inspirovala systémem, který výborně fungoval za první republiky. Lidem tak nabídne byty formou družstevního vlastnictví. V komplexu bytových domů H-blok, s jehož stavbou se počítá už letos, má do budoucna vyrůst také dům pro seniory.

Nové domy postaví město naproti parku. H-blok nabídne v první etapě 34 nízkoenergetických bytů. Foto: red

„Až družstevníci byty splatí, přejdou do jejich vlastnictví. A protože o úvěr bude žádat družstvo jako celek, dostanou jednotliví zájemci o byty i velmi výhodné podmínky – třeba fixní úrokovou sazbu splátek na 25 let nebo možnost složit předem jen čtvrtinu z ceny bytu. A další devizou je lokalita, protože z Hanušovic jste v Olomouci za hodinu a v přírodě za minutu,“ vysvětlil Marek Kostka, starosta Hanušovic.  

Obchodníci s chudobou nemají šanci

Radnice chce tímto způsobem stabilizovat počet obyvatel města a přilákat k těm současným nové sousedy. Aktuálně vybírá firmu pro stavbu prvních dvou bytových domů s kapacitou 34 jednotek. Předem si lidé rezervovali už třetinu nabízených bytů. Ty jsou projektovány jako nízkoenergetické a plně vybavené. Do nového domova se tak budou moci lidé nastěhovat prakticky jen s igelitkou, protože většina dalšího vybavení včetně koupelny a kuchyňské linky je součástí bytů. Aby město vyloučilo z poptávky takzvané obchodníky s chudobou, zakazují stanovy družstva pronajímat byty v H-bloku třetím osobám. Co naopak stanovy povolují, je účast ve družstvě právnickým osobám – byty si tak pro své zaměstnance budou moci pořizovat třeba i firmy, které už o tento způsob zaměstnaneckých benefitů projevily zájem.

„Součástí lokality, kde chceme H-blok stavět, bude i zázemí pro podnikatele. Půjde o malou podnikatelskou zónu, kde budou k pronájmu kanceláře nebo zázemí pro drobné řemeslníky. Celý areál umístíme naproti parku do míst, kde kdysi stával Moravolen,“ dodal starosta Kostka.




INZERCE
ANO Ladislav Okleštěk ANO Ladislav Okleštěk

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Auto _ Kubíček