Cena palivového dříví neklesla tak, jak by mohla. Důvod hledejte v parlamentu

Naděje lidí na nižší ceny palivového dříví se ne zcela naplnily. Horečka po topení dřevem už sice v důsledku nižších cen plynu pominula, náklady na dříví přesto zůstávají relativně vysoké. Vláda totiž letos zařadila dřevo do vyšší sazby DPH.

Ceny dřeva sice klesly, ale mohly být ještě níž, kdyby nově nespadalo do vyšší sazby DPH. Foto: red

„Daň na palivové dříví stoupla o šest procent, což se pochopitelně do jeho ceny muselo promítnout,“ potvrdil informaci z úvodu článku Tomáš Kupka, který se prodejem dříví v Olomouckém kraji zabývá.  

Původně spadalo palivové dříví do nižší sazby DPH. Částečně se tak měla kompenzovat skutečnost, že lidé odkázaní na topení dřevem jiné alternativy často neměli, zejména pak v místech, kam nedosáhla plynofikace. Letos stoupla daň z 15 procent na 21 procent.

Nejlepší doba na nákup palivového dřeva je právě teď

„Dřelo zlevnilo, ale čekal jsem, že cena půjde dolů ještě níž. Naštěstí mám teď nový kotel, který má nižší spotřebu, což vyšší cenu dřeva částečně kompenzuje,“ řekl Reji „baráčník“ Karel T. ze Staroměstka.

Nejvhodnější doba pro nákup palivového dřeva je právě teď. S blížící se topnou sezónou mohou ceny dále růst. „Vůbec nejdůležitější je předzásobit se včas, protože zvlášť tvrdé dříví by mělo alespoň dva roky vysychat,“ zdůraznil Kupka.




INZERCE
ANO Ladislav Okleštěk ANO Ladislav Okleštěk

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Auto _ Kubíček