Vyschly Dlouhé Stráně? Aktuálně jsou bez vody

Neobvyklý pohled se teď nabízí turistům, kteří vyšplhali k horní nádrži elektrárny Dlouhé Stráně. Ta je totiž bez vody, kterou technici vypustili, aby mohli nádrž opravit a modernizovat. Neobvyklá podívaná skončí za pár týdnů.

Unikátní podívaná na prázdnou horní nádrž potrvá do 20. září. Foto: fb

„Důvodem vypuštění horní nádrže jsou práce, které probíhají jednak na vnitřním plášti nádrže, ale také na dalších provozních zařízeních. Částečně jde o pravidelnou údržbu a částečně o součást rozsáhlého investičního projektu elektrárny,“ vysvětlil Vladislav Sobol, mluvčí Skupiny ČEZ, která největší přečerpávací elektrárnu v Česku provozuje.  

Horní nádrž bude podle informací REJe vypuštěná do babího léta, konkrétně do 20. září. Pak ji znovu zaplaví voda a zařízení začne fungovat v normálním režimu.

Stamiliónové investice

Letos prochází Dlouhé Stráně modernizací za více než 400 miliónů korun. „Opravujeme velkou část soustrojí, což znamená, že musíme stator i rotor elektrárny vytáhnout takzvaně na pozici, tedy na speciálně vyztužená místa v turbínové kaverně. Technicky náročná je také oprava hřídele,“ popsal náročnost prací šéf elektrárny Ludvík Štrobl. Zmiňované investice mají zajistit delší životnost elektrárny i její větší efektivitu.




INZERCE
ANO Ladislav Okleštěk ANO Ladislav Okleštěk

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Auto _ Kubíček