Vodohospodáři doporučují převařování vody z veřejného vodovodu

Vodovody a kanalizace Jesenicka vydali Varování pro odběratele: Doporučení k převařování vody z veřejného vodovodu, neboť v souvislosti s povodňovou situací na Jesenicku, může dojít ke zhoršení kvality dodávané vody z veřejného vodovodu. Za účelem zajištění ochrany veřejného zdraví se z předběžné opatrnosti doporučuje všem odběratelům převařovat vodu před jejím použitím.

Doporučení VaK Jesenicka pro odběratele: 

1. Převařování vody: pokud je voda nezakalená a senzoricky přijatelná (zejména barva, pach), vodu uvedeme jednorázově do klokotavého varu minimálně na 1–2 minuty např. ve varné konvici (bublající celá hladina je přibližně 100 °C), pak necháme vodu nejméně 10 minut stát a přirozeně chladnout (nedáváme do ní led, neumísťujeme ji do lednice). Pozor na riziko opatření! Převařením vody by mělo dojít k usmrcení rizikových mikroorganismů, které by mohly negativně ovlivnit zdraví, např. způsobit žaludeční a střevní potíže, záněty na sliznicích či kůži. Pokud nelze vodu z nějakého důvodu převařit, doporučuje se v těchto případech použít vodu balenou. 

2. Použití převařené vody: převařenou a ochlazenou vodu používejte k pití, vaření, přípravě nápojů a jídel (zejména ovoce či zeleniny), čištění zubů a otevřených ran, k péči o tělo malých dětí a osob s oslabenou imunitou, k čištění hraček a předmětů běžného užívání, které mohou kojenci a malé děti vkládat do úst.

3. Kdo by měl převařovat vodu: toto doporučení platí pro obyvatele města Jeseník a obcí Bělá pod Pradědem, Česká Ves, Hradec-Nová Ves, Lipová-lázně, Mikulovice a Písečná.

4. Délka trvání opatření: toto doporučení platí až do odvolání.

Dodržování výše uvedeného je důležité pro zajištění bezpečnosti pitné vody v průběhu povodňové situace. VaK Jesenicka doporučuje sledovat aktuální pokyny a doporučení za účelem ochrany zdraví odběratelů vody.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Auto _ Kubíček