Jeseníky nastavují odvrácenou tvář. Riziko pádu lavin vzrostlo

OKRES – Už třetí stupeň lavinového nebezpečí vyhlásili v pátek 29. ledna záchranáři v Jeseníkách. V nejvyšších moravských horách si letos lavina vyžádala jeden lidský život.

Laviny se teď mohou v Jeseníkách uvolňovat samovolně. Index rizika vzrostl na třetí stupeň lavinového nebezpečí. Foto: Horská služba

„Ve sněhové pokrývce se vytvořila kritická vrstva ze zrnitého sněhu. Po jejím prolomení hrozí uvolnění laviny, a to zejména na strmých svazích,“ upozornil Jiří Hejtmánek z Horské služby Jeseníky. 

Turisté by neměli vstupovat na svahy prudší než třicet stupňů. V některých případech hrozí i samovolné pády lavin. Přímo zakázané je scházet z vyznačených stezek do lavinových koryt. Ty se nacházejí například ve Velkém Kotli a u Kralického Sněžníku.

Skialpinista zaplatil životem

V polovině ledna zasypala lavina ve Velkém Kotli skialpinistu. „Zavalený se na místě pohyboval s kamarády. Těm se ho podařilo ještě před naším příjezdem najít a vyhrabat. Mladík byl ale v bezvědomí a nedýchal. Všechny pokusy o jeho oživení se nakonec ukázaly jako marné a přivolaný lékař konstatoval smrt,“ uvedl Hejmánek.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Auto _ Kubíček