Nemocnice potřebuje krev. Dárci mohou přijít k odběru i za současných přísných opatření

JESENÍK - Přestože se kvůli koronaviru zpomalil chod nemocnic, akutní výkony a operace se zastavit nemohou. Některé přípravky vyrobené z lidské krve není možné dlouho skladovat. Transfuzní stanice se tak začíná obávat o dostatek krevních zásob. Jesenická nemocnice proto upozorňuje, že darování krve není zakázáno ani při aktuálních přísných restrikcí a přijíždět mohou i lidé z jiných okresů.

Nemocnice Jeseník přijala drobná bezpečnostní opatření a dárce stále přijímá v téměř běžném režimu. „I při současném nouzovém stavu probíhají v nemocnici některé operace a přípravky vyrobené z lidské krve jsou stále nenahraditelnou součástí léčby akutních krvácivých stavů. Tyto přípravky mohou být potřeba například při léčbě předčasně narozených dětí. Chtěli bychom proto vyzvat všechny dárce, aby se nebáli, a i nadále chodili darovat krev, jak jsou zvyklí. Na rozdíl například od krevní plazmy nemůžeme některé přípravky dlouho skladovat. Červené krvinky jdou použít do 42 dnů, krevní destičky pak do pěti dnů od odběru,“ uvedla primářka Transfúzního oddělení Nemocnice AGEL Jeseník Dagmar Adamová. 

Darovat krev mohou i lidé žijící mimo okres Jeseník

Transfúzní oddělení rovněž upozorňuje, že i přes usnesení vlády, kterým byl od března omezen volný pohyb mezi okresy, mohou krevní složky přijíždět darovat nadále i lidé žijící mimo Jeseník. „Při příjezdu z jiného okresu je možné se při přechodu prokázat u kontroly předem vyplněným čestným prohlášením, ve kterém uvedete jako důvod vycestování cestu do zdravotnického zařízení – Nemocnice Jeseník. Pro prokázání se při cestě zpět pak stačí předložit zápis o odběru v Legitimaci dárce,“ vysvětluje Dagmar Adamová.

Stát se dárcem je jednoduché

Dárcem se může stát každý zdravý člověk ve věku od 18 do 65 let, musí mít zdravotní pojištění na území ČR a hlavně nesmí chybět ochota pomoci svým blízkým. Stačí se pak obrátit na Transfúzní oddělení nemocnice, kde jim bude vše vysvětleno a možnosti dárcovství prodiskutovány. Je to jednoduché, nemusí předtím navštěvovat svého praktického lékaře, nemusí se předem objednávat. Ujme se jich vysoce erudovaný a příjemný personál.

Bližší informace o dárcovství krve najdou zájemci na internetových stránkách www.transfuznispolecnost.cz.




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
CBA