Lockdown prospěl sokolům. Na hnízdění mají více klidu

JESENÍKY – V Jeseníkách právě hnízdí ohrožený druh Sokola stěhovavého. Ten se do nejvyšších moravských hor vrátil před dvaceti lety a od té doby vyvedl zhruba tři sta mláďat. Dravec potřebuje ke hnízdění klid a lockdown mu podle ochranářů svědčí.

„Především v počátku hnízdění jsou sokoli velmi citliví na rušení. Posledních pár týdnů, kdy se v horách pohybovalo méně lidí, prospělo začátku hnízdění. Doufám, že i zbytek jara zůstanou návštěvníci Jeseníků ohleduplní a budou respektovat případná omezení vstupu do míst, kde se sokoli a jiné vzácné druhy vyskytují,“ uvedl Petr Šaj z CHKO Jeseníky.   

Hnízda hlídají fotopasti

V Jeseníkách je aktuálně zhruba dvacet hnízdišť sokolů. Vzácný dravý pták do nich snáší vejce v době, kdy na hřebenech hor ještě leží sníh. Každé takové stanoviště ochranáři přírody monitorují a chrání.

„K monitoringu a ostraze samotného hnízda, případně i přístupové cesty, využíváme fotopasti s okamžitým přenosem. Díky nim máme velké množství jedinečných informací ze života sokolích rodin, které se následně snažíme využít i k jejich ochraně,“ dodal ornitolog Tomáš Pospíšil.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Auto _ Kubíček