Rudoarmějec našel nový domov v České Vsi

JESENÍK, ČESKÁ VES - Město Jeseník vyhovělo žádosti České Vsi o věnování sochy Rudoarmějce do místního muzea. Téměř třímetrový pískovcový pomník stál v Jeseníku na náměstí Hrdinů, kde se za minulého režimu konaly pietní akce a manifestace. V polovině devadesátých let byla socha odstraněna a na více než pětadvacet let zmizel z očí veřejnosti.

Socha, jejímž předobrazem byl údajně kapitán Mark Fedorčenko, se stane součástí muzejní expozice věnované zajateckým táborům na Jesenicku. Pomník nebude vystaven hned. Vyžaduje restaurátorské práce. Rudoarmějec má ulomený nos, zničenou pažbu zbraně a vykazuje několik dalších poškození.   

„Jsme rádi, že socha opustila Jeseník a své uplatnění najde jinde, konkrétně v muzeu v České Vsi,“ uvedla starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová.

Expozici ozdobí také dopisy kapitána Fedorčenka

V uplynulých letech byla socha Rudoarmějce uschována v prostorách technických služeb a následně i v areálu bývalé kotelny. Poslední březnový den ji pracovníci technických služeb, společně s tvůrcem expozice Romanem Janasem převezli do depozitu muzea. 

Roman Janas se díky své činnosti spojil s rodinami řady lidí, kteří za druhé světové války na Jesenicku nedobrovolně pobývali. Také s rodinou kapitána Fedorčenka, která mu zaslala nejen dobové fotografie, ale i kopii dvou dopisů, které psal dva dny před svou smrtí. „Píše tam, že se brzy shledají, že už je na hranici Československa. Pak byl ale právě v Jeseníku zastřelen,“ dodal Janas. 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Ostrov Realit
INZERCE
Auto _ Kubíček