Speciální motomed si v Jeseníku užívá i stoletá seniorka

JESENÍK - Speciální rehabilitační přístroj motomed, který umožňuje pohyb podobný jízdě na kole včetně využití rukou jako při běžkování, se stal v covidové době doslova hitem mezi 45 obyvateli Domova pro seniory v Jeseníku. „Od té doby, co jsme ho pořídili, se prakticky nezastavil. Šlape se každý den, klienti už čekají, až bude volný,“ popisuje Jan Rotter, ředitel Centra sociálních služeb Jeseník.

Stoletá Štěpánka Matlochová ušlape na motomedu i čtyři kilometry za den. Foto: -red-

Pohyb na motomedu si často užívá i stoletá Štěpánka Matlochová. „Už nechodím, ale pohyb člověk potřebuje. Tak se teď můžu hýbat aspoň tady na tom kole,“ směje se seniorka.

Právě pro cvičení starších lidí je přístroj ideální, dá se totiž nastavit do několika režimů od aktivního až po pasivní, ve kterém oslabeným seniorům s pohybem pomáhá. 

S nákupem pomohli energetici

Centrum sociálních služeb Jeseník získalo 70 tisíc korun na nákup motomedu od Nadace ČEZ, a to díky aktivním lidem, kteří jesenickým seniorům věnovali svou energii v rámci charitativní aplikace EPP – Pomáhej pohybem. „Pro nás by to bylo obrovské sousto, takový nákup bychom si aktuálně nemohli dovolit. Když jsem motomed viděl v jiných zařízeních jako výborný rehabilitační přístroj pro seniory, kteří se obtížně pohybují, bylo mi jasné, že je to pomůcka, kterou bychom u nás potřebovali. Sami bychom si ale takový nákup nemohli dovolit,“ děkuje Jan Rotter energetikům i všem, kteří sportovali se zapnutou EPPkou.

"Motomed pomůže mnoha seniorům. Jsem nadšený, že se podařilo pořídit přístroj právě do Centra sociálních služeb v Jeseníku," podotkl senátor Miroslav Adámek, který se podílel na zajištění prostředků pro nákup speciálního pohybového zařízení.

Centrum sociálních služeb Jeseník je příspěvkovou organizací města. Provozuje Domov pro seniory, Domov se zvláštních režimem, Denní stacionář, pečovatelskou službu a půjčovnu kompenzačních pomůcek. Více informací najdou zájemci na www.cssjes.cz.

"EPP – Pomáhej pohybem je sportovně-charitativní aplikace Nadace ČEZ, v níž si lidé mohou změřit své sportovní výkony a navíc pomoci dobré věci," dodal mluvčí energetiků Vladislav Sobol. Více na www.pomahejpohybem.cz.  

Štěpánku Matlochovou povzbuzuje při cvičení ředitel CSS Jeseník Jan Rotter. Foto: -red-



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Auto _ Kubíček