Územní plán města směřuje ke druhé změně. Lidé žádají hlavně stavební pozemky pro bydlení

JESENÍK - Jeden z nejdůležitějších strategických dokumentů každého města - územní plán - je v Jeseníku starý osm let. První změna byla provedena před třemi lety a další je plánována na letošní rok. V současné době radnice eviduje na třicet podnětů na změnu.

Územní plán je důležitý dokument z hlediska rozvoje města. Stanovuje, k jakému způsobu mohou být využity její územní části a za jakých podmínek využity stavební pozemky. Řešeny budou otázky výstavby, zajištění dostupnosti pozemků pro bydlení, ploch pro veřejnou vybavenost nebo ploch pro podnikání. 

Územní plán slouží k regulaci zástavby na území obce a k jejímu efektivnímu plánování do budoucna. K pořízení druhé změny probíhá nyní příprava. Příkladem může být uspořádaný kulatý stůl s místními podnikateli, vedením města a městským architektem. Ten se konal online druhý týden v dubnu. Byla diskutována potřeba ploch pro podnikání, jelikož v zóně za podjezdem může dojít k vyčerpání zásoby pozemků, a další oblasti rozvoje města, jako například zlepšení podmínek pro cyklistiku.

Městský architekt: pozemky pro bydlení se budeme zabývat

„Největší důraz diskutující přikládali dostupnosti stavebních pozemků pro bydlení. Jejich nedostatek někdy i omezuje schopnost firem udržet si kvalifikované pracovníky. Připravovaná změna územního plánu se bude zlepšením dostupnosti pozemků pro bydlení zabývat,“ uvedl městský architekt Tomáš Pejpek. 

„Obdobná diskuze o připravované změně územního plánu měla proběhnout i pro širokou veřejnost, protiepidemická opatření ji bohužel už několik měsíců neumožňují,“ uvedla Zdeňka Blišťanová, starostka města Jeseník. Informovat a poradit občanům mohou ale individuálně pracovníci z úřadu územního plánování či městský architekt.  

Druhé změně územního plánu bude předcházet Zpráva o uplatňování územního plánu za období 2017-2021 a její veřejné projednání. Součástí zprávy pak budou pokyny pro zpracování druhé změny. Zpráva i změna územního plánu musí být schváleny zastupitelstvem města. 



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
CBA