Obyvatelé Jeseníku mohou i letos rozhodnout, kam radnice investuje milion korun

JESENÍK - Víte, co mají společné pořízení laviček do letního divadla ve Smetanových sadech, okrášlení a oživení parku na náměstí Svobody nebo zvelebení okolí okrasného rybníku? Všechny akce město Jeseník realizovalo či bude realizovat na základě požadavku místních obyvatel, kteří svůj nápad přihlásili do participativního rozpočtu. O možnost nasměrovat městské peníze nepřijdou ani v roce 2021. Byl vypsán další ročník akce Tvoříme Jeseník.

Pilotní ročník participativního rozpočtu se uskutečnil v roce 2019 a mezi občany měl velký úspěch. Přihlášeno bylo více než padesát projektů, z nichž dvacet pět postoupilo do veřejného hlasování. Vítězem se stal nápad na pořízení laviček do letního divadla ve Smetanových sadech. Na druhém místě skončil projekt na okrášlení a oživení parku na náměstí Svobody. Třetí příčka patřila myšlence na zvelebení okolí okrasného rybníku, která řešila opravu břehu, úpravu pěšiny a pořízení laviček u tohoto oblíbeného odpočinkového místa.

"Vítězný návrh již byl realizován, do drobného zvelebení náměstí Svobody se pustíme na jaře a v případě rybníčku dojde dokonce na celkovou opravu tohoto oblíbeného místa," uvedl Tomáš Vlazlo, místostarosta města Jeseník. 

Navržené projekty musí být využitelné všemi občany města

Letos radnice vyčlenila na nápady občanů opět  jeden milion korun. Změnou oproti minulému ročníku je úprava pravidel. Například občané už nemají povinnost, pouze možnost, veřejně prezentovat svůj návrh. Nápady či projekty musí být veřejně prospěšné, realizované na veřejném prostranství, proveditelné a v maximální částce tři sta tisíc korun. Základním pravidlem je, že mohou být uskutečněny pouze ty projekty, které jsou veřejně přístupné a využitelné všemi občany města. Smyslem celého participativního rozpočtu je, aby se sami občané zapojili do rozhodování o využití části rozpočtu města.

O projektech či projektu, které se nakonec budou realizovat, rozhodnou občané města formou hlasování. „Všechny předložené návrhy vyhodnotí pracovníci jednotlivých odborů městského úřadu a všechny, které splní pravidla participativního rozpočtu, postoupí do hlasování. V tom občané Jeseníku vyberou návrhy, které pak budou realizovány,“ vysvětlil místostarosta.

Projekty mohou předkládat všechny osoby starší 16 let se vztahem k Jeseníku, a to v termínu od 1. května do 30. června. Návrhy lze přihlásit elektronicky na www.tvorimejesenik.cz nebo odevzdat vyplněný formulář v Informačním centru Katovna.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Auto _ Kubíček